Kategorija: Kultura, Događanja

Ožu 5

Zijah Sokolović u Splitu

U četvrtak 7. ožujka, u 20.30h u Domu OSRH Lora gostuje Zijah A. Sokolović s cabaretom 'Međuigre 0-24'.

Zijah Sokolović u Splitu

Na dan žena, 8. ožujka, publiku će nasmijati predstavom 'Kobajagi donijela me roda'. Obje predstave će biti izvedene u Domu OSRH Lora-Poljud, s početkom u 20,30 sati. 

"Kobajagi donijela me roda". 
Riječ je o predstavi premijerno izvedenoj 1993. godine u Beču u kojoj autor piše: "Tajna vlastitog porijekla je jedna od najuzbudljivijih koja se pred dijete postavlja od trenutka kada stekne svijest o sebi. Od toga kako će biti razriješena i tko i kako će mu pomoći u tome, ovisi njegov daljnji odnos prema vlastitoj spolnosti, odnosno prema drugom spolu, razumijevanje ljubavi i svijeta u kojem živi...ovisi njegovo mentalno zdravlje kada odraste".

’Međuigre 0-24' su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obaveza, sastavljena od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu kabaretske forme, a ostala se mijenjaju od predstave do predstave, koja traje oko 90 minuta. 

Osnovna ideja 'Međuigri 0-24' je da u galopu civilizacije i poplave kapitalizma čovjek ne odgađa mala, kratka zadovoljstva koja mu donose smirenje i duševni mir. Cervantesove 'međuigre' su bile male kratke predstave u pauzama između činova dugih i velikih predstava, kao odmor za gledatelje. 

Kabare 'Međuigre 0-24' želi dodirivati besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, da mu je to prirodno stanje, i da se to ne može izliječiti, ali se može ublažiti. 
Riječ je o glumcu čije nadahnuće i nevjerojatna energija ne samo da zadovoljavaju najviši stupanj hedonizma gledatelja već i sve njihove želje. Sokolović bez pomoći svjetlosnih efekata te zvučnih i drugih kulisa drži gledateljevu pozornost prikovanu uz predstavu puna dva sata, možda upravo zato što je njegov komad zapravo nemilosrdno razgolićavanje života! 

Ulaznice za ove dvije monodrame mogu se nabaviti po cijeni od 70 kn na sljedećim prodajnim mjestima u Splitu: PC Robot – Split3 i CD shop Dancing Bear.

Comments

Tags: zijah sokolović, split, međuigre,