Kategorija: Kultura, Filmovi

Lip 10

Završen 5. FMFS

Egipatski redatelj Mohamed Diab osvojio je veliku “Udicu” za svoj dugometražni film “Kairo 678”, na sinoćnjem zatvaranju petog Festivala mediteranskog filma Split.

Završen 5. FMFS

- Ovo je jedan od rijetkih filmova koji nas je zaokupio od početka pa do samog kraja, posebno kroz različite preokrete, igrajući se s kronologijom događaja, pričajući priču iz različitih kutova, nikad dosadno. Priča je to o tri žene s potpuno različitim životima, priča o ženama u Egiptu općenito koje se svaki dan susreću s nasiljem, nemoćne da se izraze ili nešto promijene. Filmovi imaju moć promicanja svijesti o ovakvim društvenim dilemama i to čine na takav topao i osjećajan način da ih se treba cijeniti i promovirati. Nadamo se da će ova nagrada podržati ovaj, za Egipat radikalan i važan film. Zanimljivo je da nismo ništa znali o filmu kada smo ga gledali, bili smo uvjereni da je redatelj žena. Nije bila. Hvala, Mohamed Diab što podržavate žene u svojoj zemlji na tako suptilan način – kazao je njemački producent Klaus Maeck, koji je uz hrvatsku nacionalnu dramsku prvakinju Zoju Odak i povjesničara umjetnosti Daniela Rafaelića bio u žiriju za dugometražni program FMFS-a. 

Posebno priznanje dodijeli su pak filmu “A gdje sada?” kojeg je režirala Nadine Labaki iz Libanona. 
U međunarodnom kratkom programu “Udicu” je dobio Metin Akdemir iz Turske za film “I’ve Come and I’m Gone”, a u “Ješkama”, programu kratkometražnog hrvatskog filma nagrada je otišla u ruke Igora Šeregija za “Životinjsko carstvo”. Posebno priznanje dobili su Zdenko Bašić i Manuel Šumberac za film “Vesla”. 
 
Peti Festival mediteranskog filma Split trajao je od 2. do 9. lipnja, održavao se na lokacijama ljetnog kina Bačvice i kinoteke Zlatna vrata, prikazano je 50 filmova u nekoliko programa, a večernje projekcije gotovo pa redom su bile rasprodane. Iako je FMFS završio svoje ovogodišnje izdanje u Splitu, već je krenuo na turneju. 

Ovog vikenda u zagrebačkom kinu Europa prikazuju se četiri rasprodana filma iz Splita, a potom će tijekom čitavog ljeta gostovati po ljetnim kinima diljem Dalmacije, od otoka do zagore. Sve sa ciljem da se što više ljudi ‘zakači’ na dobar mediteranski film.

Comments

Tags: kairo 678, split, fmfs, festival , mediteranski film, bačvice, kino,