Kategorija: Kultura, Glazba

Kol 14

Zatvaranje Splitskog ljeta

Kao završni koncert 58. Splitskog ljeta u utorak, 14. kolovoza, s početkom u 21 sat, na Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu Aljoša Jurinić održat će pijanistički recital.

Zatvaranje Splitskog ljeta

Prvi je to nastup ovog mladog hrvatskog pijanista nakon njegove pobjede na ovogodišnjem izdanju glasovitog pijanističkog natjecanja Robert Schumann. Na programu su djela Haydna, Schumanna, Chopina i Liszta. Po završetku koncerta slijedi svečano zatvaranje 58. Splitskog ljeta. 

Ovaj je recital praktički Jurinićev slavljenički koncert nakon osvajanja prve nagrade na jednom od najstarijih i najuglednijih svjetskih natjecanja, održanom u Schumannovu rodnom gradu Zwickauu u Njemačkoj od 7. do 17. lipnja ove godine. Na natjecanju je sudjelovalo četrdeset troje pijanista u dobi do 40 godina iz 29 zemalja, a pobjeda na tako važnom i uglednom takmičenju, koje je član svjetske federacije glazbenih natjecanja izuzetno je dostignuće i pokazatelj iznimnog talenta mladog hrvatskog pijanista. To je, međutim, samo još jedan u nizu njegovih međunarodnih uspjeha. 

Na svom splitskom solističkom recitalu izvodit će Sonatu u E-duru, br. 48 Josepha Haydna, Fantaziju u C-duru, op. 17 Roberta Schumanna, Polonezu - Fantaziju u As-duru, op. 61, te za kraj dva djela Ferencza Liszta: La leggierezza i Un sospiro iz Tri koncertne etide, te Mađarsku rapsodiju br. 11 u a-molu. 

Aljoša Jurinić student je pete godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Rubena Dalibaltayana i istodobno student na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi Elisso Virsaladze, glasovite svjetske pijanistice čija je karijera započela upravo pobjedom na Schumannovu natjecanju 1966. godine. 

Dobitnik je prve nagrade na državnim natjecanjima 2001. i 2003. te na međunarodnim natjecanjima u Saleu i Goriziji (Italija, 2001.), Beču (2002.), Zagrebu (Zlatko Grgošević: 2000., 2002. i 2006.; Etide i skale: 2004.), Rijeci (Lions, 2007.) i Osijeku (EPTA, 2007). Na EPTA-inom natjecanju u Moskvi osvojio je drugu nagradu (2007.). 
Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2008./2009. 

Pobjednik je međunarodnog natjecanja Euroregione u Udinama (2009.), 9. međunarodnog natjecanja Grand Prizeof Piano Mendelssohn (Taurisano, Italija, 2009.) i 3. međunarodnog pijanističkog natjecanja Spazio Teatro 89 - Encore! Shura Cherkassky u Milanu (2012.), a dobitnik je druge nagrade na 19. međunarodnom pijanističkom natjecanju Ricard Viňes (Lleila, Španjolska, 2010.).Godine 2010. nastupio je na glasovitom pijanističkom natjecanju Fryderyk Chopin u Varšavi kao prvi hrvatski predstavnik nakon 1995. te iste godine dobio nagradu Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najistaknutije glazbeno ostvarenje. Ove godine Aljoša Jurinić dobio je prvu nagradu na 3. međunarodnom pijanističkom natjecanju Encore! Shura Cherkassky u Milanu. 

Nastupao je solistički ili uz pratnju orkestra u zemlji i brojnim europskim državama, predstavivši se na značajnim festivalima kao što su Osorske glazbene večeri, Nohant (Francuska), 'From Easter to Ascension' (Tbilisi, Gruzija), Kijevske ljetne glazbene večeri (Ukrajina) i drugima. 

Nakon završetka pijanističkog recitala Aljoše Jurinića dodjelom nagrada Judita koje za najbolja umjetnička dostignuća u glazbenom i dramskom programu dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija, glavni medijski pokrovitelj festivala, te spuštanjem festivalske zastave, bit će svečano zatvoreno 58. Splitsko ljeto.

Comments

Tags: aljoša jurinić, pijanistički recital, splitsko ljeto, judita, nagrada,