Kategorija: Kultura, Galerije

Stu 13

Utorkom u Galeriji

U utorak, 13. studenoga 2012. u 11 sati u splitskoj Galeriji umjetnina predstavit će se katalog Utorkom u Galeriji - Fast Forward.

Utorkom u Galeriji

O katalogu i projektu će govoriti: autori koncepta i voditelji projekta Božo Majstorović, muzejski savjetnik i Vedran Perkov, akademski slikar; suradnici na projektu: dr. sc. Ivana Čapeta Rakić (Filozofski fakultet u Splitu) i Viktor Popović, izvanredni profesor (Umjetnička akademija u Splitu). 

Galerija umjetnina ove je godine započela s novim projektom pod nazivom Utorkom u Galeriji - Fast Forward. Riječ je o ciklusu jednodnevnih izložaba putem kojih su se javnosti predstavili mladi umjetnici, mahom studenti završnih godina studija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Pri tome su kustoske poslove i pomoć pri koncipiranju i realizaciji izložaba na sebe preuzeli studenti povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. 

Program je, prema konceptu muzejskog savjetnika Bože Majstorovića i akademskog slikara Vedrana Perkova, realiziran u suradnji s kolegama s Umjetničke akademije u Splitu i splitskog Filozofskog fakulteta, odnosno Kolosijekom H6, vannastavnim programom Odsjeka za povijest umjetnosti. Studenti su mentorsku potporu imali u svojim profesorima, a Galerija umjetnina je na raspolaganje stavila prostorne, tehničke i stručne resurse. 

Primarni cilj je bio studentima srodnih fakulteta pružiti prigodu da kroz rad na konkretnom projektu neposredno surađuju te da se na praktičan način upoznaju s muzejsko-galerijskim procesima rada i načinom funkcioniranja. Iza ovog naizgled neformalnog okvira stoji jasna poruka da je Galerija umjetnina njihov legitiman i prirodan prostor komunikacije. Tijekom lipnja i srpnja, odnosno rujna i listopada 2012. godine priređeno je ukupno deset jednodnevnih izložaba, a parove umjetnik/kustos činili su: Vilma Reljić i Božo Kesić, Dragoslav Dragičević i Antonija Mihovilović, Luka Mimica i Mirjana Malovan, Lana Stojićević i Lana Beović, Tina Vukasović i Jelena Pavlinušić, Domagoj Burilović i Anita Dinielli, Anja Jelaska i Gabrijela Terze, Đani Martinić i Lana Brajković, Tamara Bilankov i Mia Raos te Petar Katavić i Ines Nimac. 

Tiskanjem zajedničkog kataloga cjelokupni projekt je na primjeren način zaokružen. S obzirom na reakcije bez dvojbe možemo kazati da je projekt Utorkom u Galeriji - Fast forward u potpunosti ispunio očekivanja i ciljeve. 
Rijetko kada je Galerija umjetnina bila prožeta tako pozitivnom energijom kao na otvorenjima utorkom. Prijateljska atmosfera i posjećenost iznad svih očekivanja mora se posebno notirati. Mladi su umjetnici i povjesničari umjetnosti, uz očekivane i razumljive manje nespretnosti, iskoristili pruženu šansu. Za nadati se da će im stečeno iskustvo biti poticaj za rad i međusobnu suradnju u budućnosti. Konačno, zbog svega navedenog, bilo bi lijepo povodom istog ili sličnog programa nastaviti druženja, iako nije isključeno ponovno dovođenje u pitanje orijentacije Galerije umjetnina prema suvremenoj umjetnosti i mladim umjetnicima. To bi bilo neprimjereno i prema prošlosti, a puno više prema sadašnjosti i budućnosti same ustanove, umjetnika i umjetnosti, osobito danas kada je Split konačno dočekao Umjetničku akademiju i studij povijesti umjetnosti. Tražiti od današnje generacije umjetnika da se strpe, a od kustosa da vraćaju nekakav dug provincijskoj osrednjosti, od Galerije bi stvorilo nepotrebno mjesto, a trud studenata i profesora bio bi uzaludan. Zato je važno istaknuti da program Utorkom u Galeriji - Fast forward nije plod slučajnosti. 

Gledajući u galerijski retrovizor možemo uočiti referentna uporišta u nedavnoj, ali i pionirskoj etapi povijesti ustanove. Na legendarnoj Prvoj dalmatinskoj umjetničkoj izložbi održanoj u Splitu 1908. sudjelovali su uglavnom mladi ljudi na početku svoga umjetničkoga puta. Ivan Meštrović, Branislav Dešković i Miho Marinković navršili su dvadeset i pet godina, Angjeo Uvodić dvadeset i osam, Mirko Rački dvadeset i devet, a Toma Rosandić trideset. Vidoviću je trideset i osam, Medoviću pedeset i jedna, a Bukovcu pedeset i tri godine. Danas bi rekli da je na izložbi predstavljena mlađa i srednja generacija. Upravo je ta mladost inicirala osnivanje galerije modernih slika, odnosno umjetničkog muzeja. 

Zaključak je nedvojben, mladost i suvremenost u temeljima je Galerije umjetnina. Kustoski tim okupljen krajem devedesetih godina, osim za etablirane suvremene autore, poseban je senzibilitet iskazivao prema mladim umjetnicima. Tako se u svibnju 2000. započelo s ciklusom izložaba mlađih autora. Do danas je kroz taj program predstavljen cijeli niz umjetnika, od kojih su se mnogi u međuvremenu potvrdili kroz brojne izložbe i nagrade. Na potencijal mlađe generacije splitskih umjetnika ukazali smo skupnim izložbama Suvremena splitska fotografija : Life & Art (2003.) i Splitska suvremena umjetnost / Nova generacija (2006.). 

Otvorenost prema mlađim autorima potvrđena je i kroz novi stalni postav gdje se svjesno ušlo u rizik prepoznavanja vrijednosti u trenutku nastanka. Tako su uz etablirana imena u postav uvršteni radovi mladih umjetnika. Programska opredijeljenost prema recentnoj umjetnosti potvrđena je i kroz informativno-edukativni program nazvanim Razgovor s umjetnikom / Razgovor o umjetniku. U okviru ovog programa do sada su se predstavili Vedran Perkov, Viktor Popović, Boris Šitum, Siniša Labrović, Rino Efendić i troje mladih splitskih umjetnika: Gildo Bavčević, Vilma Reljić i Tina Vukasović.

Comments

Tags: utorkom u galeriji, promocija kataloga, božo majstorović,