Kategorija: Kultura, Galerije

Lis 22

Utorkom u Galeriji- Tamara Bilankov

U utorak, 23. listopada u 20 sati u Galeriji umjetnina nastavlja se program Utorkom u Galeriji - Fast Forward.

Utorkom u Galeriji- Tamara Bilankov

Program su koncipirali muzejski savjetnik Božo Majstorović i akademski slikar Vedran Perkov, a realizira se u suradnji Galerije umjetnina, Kolosijeka H6 (vannastavni program Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu) i Umjetničke akademije u Splitu. Radi se o nizu jednodnevnih izložaba na kojima svoje radove predstavljaju mladi umjetnici i umjetnice, mahom studenti završnih godina studija na UMAS-u. Kustoske poslove i pomoć pri koncipiranju i realizaciji izložbenog nastupa preuzimaju studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Prvenstveni cilj je pružiti priliku mladoj generaciji da se neposredno upozna s načinom rada i funkcioniranja muzejsko-galerijskih institucija te da se okuša u kustoskom i kritičkom radu. To je ujedno i poruka da je Galerija umjetnina njihov legitiman i prirodan prostor komunikacije. 

Ovaj utorak izlaže Tamara Bilankov, studentica prve godine diplomskog studija Odsjeka za animirani film i novih medija pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Svojim kustoskim i kritičkim radom izložbu će popratiti apsolventica povijesti umjetnosti Mia Raos. 

Tamara se predstavlja video radom pod nazivom Pokret, koji je realiziran pod mentorstvom Slobodana Jokića. Video je snimljen u prostorima Uzora, Dalmacijavina i Brodosplita. Riječ je o industrijskim pogonima koji su bili gospodarstveni centri grada i regije. Rad se u cjelini bavi socijalnom tematikom koja se komunicira kroz plesni medij. Putem scenskog pokreta ulazimo u svijet izvođača Alena Čelića, Romana Dautanca i Nele Sisarić te kroz potpuno novu prizmu sagledavamo navedene prostore. 
Tamara daje tek osnovne sugestije vezane za jačinu pokreta i kretanje unutar kadra, a potom ih prepušta vlastitom osjećaju za kretnje koje plesači crpe iz prostora. Iako umjetnica nije fizički prisutna u radu, stvara se dinamičan odnos između nje i plesača.

Comments

Tags: tamara bilankov, galerija umjetnina, utorkom, mia raos, božo majstorović,