Kategorija: Kultura, Galerije

Lis 16

Utorkom u Galeriji- Đani Martinić

U utorak 16. listopada u 20 sati u splitskoj Galeriji umjetnina nastavlja se program Utorkom u Galeriji - Fast Forward.

Utorkom u Galeriji- Đani Martinić

Program su koncipirali muzejski savjetnik Božo Majstorović i akademski slikar Vedran Perkov, a realizira se u suradnji Galerije umjetnina, Kolosijeka H6 (vannastavni program Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu) i Umjetničke akademije u Splitu. 

Radi se o nizu jednodnevnih izložaba na kojima svoje radove predstavljaju mladi umjetnici i umjetnice, mahom studenti završnih godina studija na UMAS-u. Kustoske poslove i pomoć pri koncipiranju i realizaciji izložbenog nastupa preuzimaju studenti Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. 

Prvenstveni cilj je pružiti priliku mladoj generaciji da se neposredno upozna s načinom rada i funkcioniranja muzejsko-galerijskih institucija te da se okuša u kustoskom i kritičkom radu. To je ujedno i poruka da je Galerija umjetnina njihov legitiman i prirodan prostor komunikacije. 

Ovaj se utorak predstavlja mladi kipar Đani Martinić koji je nedavno diplomirao pod mentorstvom akademskog kipara Nikole Džaje. Skulptura pod nazivom Spodobanko, dio je njegovog diplomskog rada po nazivom Svijet 3. Svojim kustoskim i kritičkim radom izložbu će popratiti studentica četvrte godine povijesti umjetnosti Lana Brajković. 

Na aktu, izrađenom od acrystala u prirodnoj veličini, pažnju nam prije svega privlače lice figure i izobličene ruke. Nasuprot ostatka skulpture, koja je potpuno bijela, na lice je nanesena boja. Plava boja označava oči, dok je širokim crvenim lukom naznačen zastrašujući osmijeh. Noge su anatomski realne, iako u određenom grču, što cijeloj skulpturi daje osjećaj nestabilnosti i nesigurnosti. Prema gore, skulptura je sve više deformirana, a glava je vrhunac te izobličenosti i predstavlja svojevrsni groteskni prikaz ljudskog lica. Skulpturom Spodobanko umjetnik postavlja pitanje koliko je ljudskog u čovjeku uopće ostalo. Uništavaju li nas isprazne želje za materijalnim bogatstvom? Udaljuju li nas naši vlastiti „izumi“ od onoga ljudskog u nama i u drugima?

Comments

Tags: đani martinić, utorkom u galeriji, božo majstorović, galerija umjetnina,