Kategorija: Kultura, Muzeji

Ruj 7

U Pariz s ljubavlju

Putovanje najpoznatijeg i svjetski priznatog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića u „posjet“ prijatelju i kolegi Augusteu Rodinu u Pariz.

U Pariz s ljubavlju

Jedan je od najznačajnijih nacionalnih projekata ne samo kulturne, već i političke važnosti jer se događa ususret primitka Hrvatske u Europsku unije i riječ je o jedinstvenom nastupu hrvatske umjetnosti u jednoj od najljepših svjetskih metropola. 

Izložba pod imenom „Ivan Meštrović kod Augustea Rodina: Hrvatska ekspresija“ organizirana je u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj tijekom kojega će biti priređeno više od šezdeset umjetničkih programa kojima će se francuskoj publici predstaviti hrvatska baština, kultura i suvremena umjetnost. 

Svečano otvaranje je 17. rujna, a u Muzeju Rodin Meštrović ostaje puna četiri mjeseca. - Imali smo samo tri mjeseca za pripremu tehnički zahtjevnog projekta, naime dogovor o gostovanju Meštrovićevih djela u Muzeju Rodin postignut je 12. svibnja ove godine, kada smo se usuglasili pariška kolegica Catherine Chevillot, ravnateljica Muzeja Rodin, i ja. Htio bih pohvaliti mali tim mojih suradnica od sedam ljudi koji radi na ovom projektu bez stanke i svatko je svoj dio posla odradio briljantno. 
Nije izostala organizacijska potpora Ministarstva kulture kao ni financijska Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koje je prepoznalo što ova izložba znači za percepciju hrvatske kulture u Europi. Osim toga, i samu izložbu otvorit će ministrica Vesna Pusić. Desetak dana prije događaja, već možemo smatrati da smo uspjeli, zbog uloženog truda, entuzijazma, obavljanja posla za koji je potrebno mnogo više vremena i ljudskih resursa, kao i zbog činjenica da francuska publika s nestrpljenjem očekuje susret s Meštrovićevim djelima – objasnio je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara. 

U Muzeju Rodin, koji skrbi o tisuću djela jednoga od najutjecajnijih umjetnika u povijesti bit će izloženo dvanaest izložaka, odnosno trinaest kapitalnih Meštrovićevih skulptura – Kada sam sa kolegicom Chevillot birao djela, vodili smo računa o ravnopravnoj zastupljenosti djela iz splitskog muzeja- Galerije Meštrović i zagrebačkog Atelijera Meštrović, tako da će Parižani i svi posjetitelji izložbe moći uživati u remek djelima poput „sv.Ivana Krstitelja“ iz splitske Krstionice iz 1954, jednom od posljednjih radova slavnog kipara, „Dalekim akordima“ iz 1917., te „Perzefoni“, koji krase vrt Galerije Meštrović, kao i „Vestalki“, te u istinskom kapitalnom djelu „Job“, nastalom 1946., prije Meštrovićevog egzila u Sjedinjene Države. 

S posebnim zadovoljstvom ističem da smo uspjeli u mojoj nakani da na ulazu u Muzej Rodin postavimo „Zdenac života“, najomiljeniji zagrebački spomenik. Pariškoj publici predstavit ćemo gipsani odljev i to je najbolji mogući način da se upoznaju sa svom raskoši Meštrovićevog talenta, ističe Krstulović Opara. 

Ono što svakako treba napomenuti je i ispunjavanje umjetnikove želje nakon 104 godine koja će se dogoditi ovom prilikom. Naime, kako nam je objasnio ravnatelj Muzeja, dva Meštrovićeva djela spojit će se u jedan eksponat. “Studija za muški torzo”, poznatija kao “Mali torzo”, jedan od prvih radova kipara, iz splitske Galerije, te “Ruka”, koja se čuva u zagrebačkom Atelijeru Meštrović, u pariškom će postavu činiti cjelinu, Antejevu desnicu, upravo onako kako ih je Meštrović izložio 1908. godine na Prvoj dalmatinskoj izložbi u Splitu, priređenoj u Hrvatskome domu, u Tončićevoj ulici. 

Naš sugovornik naglašava i važnost izložbe kao jedinstvenog načina promocije Hrvatske u Europi i u svijetu. Riječ je o jednom od najposjećenijih pariških muzeja koji godišnje posjeti 800 tisuća ljudi, a period u kojem će tamo gostovati hrvatski Michelangelo je doista važan za Pariz koji bilježi ogroman broj posjetitelja tijekom jeseni i uoči Božića. 
Osim toga, objašnjava Krstulović Opara, u sklopu posjeta izložbi hrvatsko izaslanstvo planira dogovoriti ratificiranje od strane novoizabrane francuske skupštine. Činjenica je također da se već od ovog ljeta primjećuje povećani interes francuske publike za Hrvatsku i njenu umjetnost, a prave efekte ovog pariškog gostovanja vidjet ćemo sljedeće godine – zaključuje. 

Nadležna Ministarstva pružila su nam doista veliku podršku te su prepoznala vrijednost i značaj ovog projekta dok se lokalne vlasti u ovim naporima koji bi bili lakši da su bili zajednički, nisu iskazale. Ipak je Meštrović i ambasador i Splita i bogate splitske kulturne i povijesne baštine. 

Na pariškoj će izložbi biti predstavljen i 'Portret Rodina' koji je Meštrović napravio 1914. godine u Rimu za vrijeme druženja s njim. To je Meštrovićev hommage Rodinu, ali i naš hommage toj izložbi jer će pariška publika vidjeti kako je Meštrović interpretirao lik velikog majstora.

Comments

Tags: ivan meštrović, rodin, andro krstulović opara, pariz,