Kategorija: Kultura, Muzeji

Stu 28

Suvremena skulptura iz Zbirke Branka Ružića

U Galeriji Meštrović će se u četvrtak, 29. studenog u 12h otvoriti izložba "Hrvatska suvremena skulptura iz Zbirke Branka Ružića"

Suvremena skulptura iz Zbirke Branka Ružića

Ovom izložbom Muzeji Ivana Meštrovića, Galerija Meštrović u suradnji s Galerijom umjetnina Slavonskog Broda predstavljaju ostvarenja najboljih hrvatskih kipara druge polovine 20. stoljeća. 

Izložbu će otvoriti Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda. 

-Pregled ostvarenja najboljih kipara druge polovine 20. stoljeća jedinstveni je plod želje jednog od ponajboljih hrvatskih kipara i umjetnika, kipara Branka Ružića koji je svome gradu Slavonskome Brodu ostavio svoju kolekciju umjetnina čiji izbor se ovom prigodom predstavlja splitskoj publici. 
Zbirka Branka Ružića je jedinstvena upravo zbog činjenice da nije nastala željom imućnog kolekcionara ili otkupnom politikom za to zadužene muzejsko galerijske ustanove, već je izvanredni plod kolegijalnog i prijateljskog darivanja djela hrvatskih umjetnika svojem kolegi, prijatelju i profesoru – poručio je Andro Krstulović Opara, autor izložbe i ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića. 

Branko Ružić je uz tu kolekciju darovao i gotovo cijeli svoj opus koji današnji postav i fundus Galerije umjetnina Slavonskog Broda čini jednom od najzanimljivijih i najvrjednijih zbirki muzejsko galerijskih ustanova u Hrvatskoj. 

Andro Krstulović Opara je za ovu prigodu snimio film o Ružiću i ovoj izložbi. Izložba će biti otvorena do 13. veljače iduće godine, a u Noći muzeja, krajem siječnja, bit će predstavljena i publikacija s izložbe s tekstovima profesora Branimira Pešuta, ravnatelja Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, kustosice te ustanove Romane Tekić, te Andre Krstulovića Opare.

Comments

Tags: andro krstulović opara, branko ružić, muzeji ivana meštrovića, split,