Kategorija: Kultura, Kazališta

Velj 11

Spli'ski akvarel

Od dana prvog postavljanja (Split, 5. ožujka 1928.) pa do danas, oko Akvarela se prepleće tisuće priča. Ponedjelak, 11.02. i utorak 12.02. u 19.30 sati.

Spli'ski akvarel

Uz Malu Floramye to je jedna od najizvođenijih hrvatskih opereta uopće, a svaka nova izvedba stvara oko sebe onu tako simpatičnu sveopću uskomešanost i iščekivanje kakve vezujemo uz velike projekte u svim područjima. U sportu su to odlučujuća natjecanja ili utakmice, u svijetu rada je to npr. porinuće velikog broda ili kakav dobar izvozni posao, u svijetu znanosti još neviđen izum ili otkriće, a u domaćoj operetnoj orbiti to su bez premca Floramye i Akvarel.

Zapravo, bit posla oko Akvarela najbolje je opisao Krešimir Dolenčić: "Akvarel zapravo kao musical ili operetno djelo i ne postoji. On je neprekidno na repertoaru grada Splita. (…) Ne događa se Spli'ski akvarel u kasnim dvadesetim godinama. On se događa stalno…" Zato, uz osamdesetu obljetnicu Akvarela, poželimo da tako ostane i nakon ove premijere. 

„Veštite starinske i bile gvante, crjenu kapu i sve tremante..." vaja nam stavit jer eto ti Spli'skog akvarela! Zaorit će se barba Tomina ,,O kućo mala" iz Veloga Varoša, zafrkavat će lavandere Maricu ,,di' jon je Tonči", zaplesat će Perina Štrambera sa svojim Lešandrom, Johnnyjem i Willyjem, nasmijat ćemo se Zenzi Salonji deraču, Mikuli Bigulinu ribaru, prisjetit se „đinđilite" i svih bolesti šjore Jovane. Proputovat će naša pjevačko-glumačko-plesačka ekipa od Veloga Varoša, travara Salka u Ljubuškom i gazda Perinih torti i kobasica, do rive našega djetinjstva, proslavit ćemo Sudamju, igrat tonbulu, zaogrnuti i utješeni „lipom, mladenačkom 'jubavi Tonča i njegove Marice, a sve u počast glavnim licima ovog besmrtnog djela meštra Tijardovica - gradu Splitu i nama samima koji ga živimo i sanjamo upravo onakvog kakvog ga najviše volimo, sa svim njegovim manama i vrlinama.
HNK Split sa veseljem i ponosom predstavlja operetu-musical-komediju-melodramu, ili kako hoćete, napisanu (cit.Tijardović) – „Splitskom 'Malomen puku', pravom autoru ovog djela". I eto ti ponovo i starih znanaca iz slavom ovjenčane predstave iz 1991. 1999. Godine - maestra Ive Lipanovića i redatelja Krešimira Dolenčića. 

Kako kažu, sjećaju se stare predstave, ali rade sasvim novu! Ovaj put je Vesna Režić učinila scenu, Ana Savić Gecan oblači veliku ekipu, Snježana Abramović odgovorna je za ples, Deni Šesnić za svjetlo i video, a u predstavi nastupaju od nezamjenjivih Rate Kliškića, Tonča Banova, Joška Ševe i Ratka Glavine, do Valentine Fijačko, Saše Jakelića, Tajane Jovanović, Ive Jakusa, Miroslava Ljubičića sve do najmlađih, splitskih studenata glume - Jelene Bosančić, Gorana Markovića i njihovih kolega. Zbor, balet i orkestar našeg HNK s veseljem rade ovu predstavu koju s pravom i vi, publika, a i mi umjetnici, uprava i cijelo kazalište smatramo „našom". 

Pozivamo vas u gledalište, ne samo gledati, već i sudjelovati, jer kako bi rekao barba Toma - ,,a ko će moć odolit našoj lipoj spliskoj pismi"!

Krešimir Dolenčić

Comments