Kategorija: Kultura, Kazališta

Sij 18

Romeo i Julija

Večeras, petak 18. siječnja u 19.30h u HNK-u izvodi se drama Romeo i Julija, najviši domet svjetske dramske umjetnosti...

Romeo i Julija

Najviši domet ne samo engleske i europske već i svjetske dramske umjetnosti već pet stoljeća pronalazimo u opusu engleskoga dramatičara i pjesnika Williama Shakespearea: genija koji je tragično stavljao uz bok komičnom i grotesknom; genija koji je bez sumnje bio sklon melodramatskoj radnji; genija koji je itekako osjećao publiku, njezin ukus i potrebu, a sve iz vlastite potrebe da otkrije istinsku prirodu čovjeka. Otud i Romeo i Julija, prva engleska drama inspirirana nesretnom ljubavlju. 


Sadržaj Romea i Julije Shakespeare preuzima iz novele talijanskoga pisca Bandella. Zanosan lirizam ljubavnih prizora i vedrina mladenačkih, šaljivih trenutaka ovoj tragediji daju neosporan pečat i šarm. Nastala u Shakespeareovoj fazi lirske drame, Romea i Juliju karakterizira ponajprije raskoš jezika, često dekorativne a ne funkcionalne naravi; prefinjenost osjećaja, idealistička karakterizacija likova. 

Besmislena mržnja među porodicama, esktatična, strastvena ali i tjeskobna, pa potom i tragična ljubav između dvoje mladih - govori o golemoj moći ljudskih osjećaja. Pisana u prozi i u stihovima, tragedija Julije Capuleti i Romea Montecchija, potomcima zavađenih veronskih obitelji, fabula je koja već stoljećima opčinjava kazališnu i književnu publiku.

Comments

Tags: romeo i julija, premijera, hnk, split, drama,