Kategorija: Kultura, Događanja

Ožu 20

Prvi dan Pričigina

Poštovani i dragi ljubitelji dobre priče, Želimo Vas upoznati s programom uvodnog dana Pričigina, festivala koji svojim programima promovira usmeno pripovijedanje.

Prvi dan Pričigina

Uvodnog dana (utorak 20.03) programsku satnicu čine dva događanja: 

Velika dvorana MKC-a u 19.00 sati. Dodjela druge PričeSTi, nagrade za najbolju javnu priču u 2011. godini! Žiri: posjetitelji portala www.net.hr. Slijede priče koje su ušle u završnicu utrke za treću PričeST: 
• Jadranka Kosor: "Put putujem", (historijska novela) 
• Ivo Sanader: "Prijatelji stari, gdje ste" (odabrani sudski spisi) 
• Nevenka Bečić: "Hajdemo u planine" (priručnik za preživljavanje u divljini) 
• Radimir Čačić: "Sude mi" (putopis) 
• Zoran Milanović: "A šta da radim" (pismo o namjerama) 

Zoran Milanović favorit je u utrci za Treću PričeST. U ovom momentu ima čak 40 i kusur posto glasova čitatelja net.hr-a, što bi značilo da će priča "A šta da radim" vjerojatno odnijeti pobjedu. Ipak, natječaj za najbolji javnu priču još je u tijeku, a niti ostali kadndidati ne stoje loše. Stoga, za sada šutimo o službenom pobjedniku. Iščekujemo utorak, 19:00 sati, kada ćemo napokon saznati tko je sretnik čija će priča ponijeti ovu laskavu titulu. 

U istom prostoru u 20:00 program pod nazivom "Smak svijeta 2012.". O ovoj će prognozi pričati neki od najpoznatijih domaćih pisaca: Tanja Mravak, Ivana Šojat Kuči, Zoran Ferić, Predrag Lucić, Jurica Pavičić i Ante Tomić. Izbor gostiju i moderacija programa: Patricija Vodopija. 

Ovogodišnji natječaj za kratku priču zabilježio značajan broj prijavljenih pisanih ostvarenja - čak 128. Odluku o najboljima donio je žiri u sastavu Andro Filipić, Aleksandra Kardum i Kruno Lokotar. Žiri je odlučio da se ove godine Zlatna bravura Pričigina ide u ruke Radovanović Gordani iz Banjaluke za priču Anđeli i oni drugi, Srebrna bravura dodjeljena je Sonji Mudrić iz Zagreba za priču Sidro, a brončanom bravurom nagračena je priča Ručak je u dva, nemoj kasniti Lade Vukić iz Zadara. 

Ove godine na natječaj je pristiglo više priča pisanih na srpskom jeziku što nije u skladu s natječajnim pravilima. Ipak, žiri je pročitao i te radove i izdvojio priču: Kurva, Miloša Petronijevića iz Knjaževca, Srbija, kojoj dodjeljuje posebnu nagradu Pričigina 2012., a autor je pozivan da na završnoj večeri Pričigina 2012 svoju priču ispriča.

Comments

Tags: zoran milanović, jadranka kosor, ivo sanader, radimir čačić, nevenka bečić, predrag lucić, ante tomić, pričigin, prvi dan, split, mkc,