Kategorija: Kultura, Događanja

Ožu 17

'Pričigin' festival priče

Pričigin, splitski festival pričanja priča, pred svojim je šestim izdanjem. započinje u utorak 20. ožujka, točno na Svjetski dan pripovijedanja i traje pet dana.

'Pričigin' festival priče

Okosnicu Pričigina čine Program otvaranja festivala, u kojem se dodjeljuje nagrada PričeST u suradnji s net.hr-om, večer splitskih pisaca (ove godine na temu "Smak svijeta 2012."), ex-YU večer pisaca iz zemalja bivše zemlje "Lijepa vaša" (ove godine tema je "Hipohondrija i druge boleštine"), dječji program "PričaN ti priču" i završni program "Pričigin narodu: Priče o sreći". To su programi koji se, osim u temi priča, ne mijenjaju već godinama. 

Ove je godine nešto manje sudionika, jedna je priredba manje nego lani, nešto je više sudionika iz Splita, no, sve u svemu, posjetitelji će i ove godine sigurno biti zadovoljni. Jer, pored već navedenog, tu je i večer najluđih uspomena na Mosora, čestoga gosta Pričigina, euro-večer splitskih spisateljica i novinarki: "Kako sam izgubila suverenitet", večer priča najpoznatijih hrvatskih repera i hip-hopera ("Pričirep"), večer poznatih Splićana koji žive u Zagrebu ("Priče o izgubljenom vremenu: En ti tramvaj"), priče najpoznatijih kuhara o njihovim kolegama ("Kuhala mu majka!"), koji, naravno, neće biti prisutni. 

Kome će ove godine otići već spomenuta nagrada za najbolju javnu priču godine, treća PričeST, koja se organizira u suradnji sa net.hr-om, još uvijek je nepoznanica. Naime, glasovanje je još uvijek otvoreno, a i dalje vodi premijer Zoran Milanović i njegov "A šta da radim" koji je pokupio gotovo 30 posto glasova pored devet protukandidata. Slijedi ga rivalka Jadranka Kosor i njena historijska novela "Put putujem" s 11,67 posto, zatim Ivo Sanader sa "Prijatelji stari, gdje ste" s ravno 11, Nevenka Bečić i priručnik "Hajdemo u planine" s 10.29 posto te Radimir Čačić sa putopisom "Sude mi". Treća PričeST bit će dodijeljena pobjedniku 20. ožujka u Splitu, na otvorenju ovogodišnjeg "Pričigina". 

Tradicionalno, Pričigin organizira i „Burzu pročitanih knjiga“ nazvane još po metodi poslovanja „Knjige na vagu, knjige na metre“ ili „Koliko doneseš, toliko odneseš“, te joj rezervirali termin cijeli petak i subotu (23. i 24. ožujka) u prostoru kavane Semafor. Pozivamo Vas da već sada pripremite knjige za razmjenu ili dar. Naime, sve knjige koje preostanu na štandu i ove ćemo godine donirati nekoj od školskih ili narodnih knjižnica u Dalmaciji. 

Posljednji "set" priča, kao i prethodnih godina, biti će ispričan također u kavani Bellevue s početkom u 19 sati. U priredbi pod nazivom Pričigin narodu sudjeluju svi sudionici ovog Pričigina, ali i njihova publika. Tema: Priče o sreći. Voditelj Damir Duplančić s Radija KL-Eurodom. A tu će se naći i autori triju najboljih priča pristiglih na Pričiginov natječaj za kratku priču. 

Za kraj, pohvalimo se podatkom kako je i ovogodišnji natječaj za kratku priču zabilježio značajan broj prijavljenih pisanih ostvarenja - čak 128. Žirij u sastavu – Andro Filipić, Aleksandra Kardum i Kruno Lokotar (predsjednik) ove godine odabrao je slijedeće priče: 
1. ZLATNA BRAVURA PRIČIGINA ZA 2012. GODINU: Anđeli i oni drugi, Radovanović Gordana, Banjaluka 
2. SREBRENA BRAVURA PRIČIGINA ZA 2012. GODINU: Sidro, Sonja Mudrić, Zagreb 
3. BRONČANA BRAVURA PRIČIGINA ZA 2012. GODINU: Ručak je u dva, nemoj kasniti, Lada Vukić, Zadar 

Ove godine na natječaj je pristiglo više priča pisanih na srpskom jeziku što nije u skladu s natječajnim pravilima. Ipak, žiri je pročitao i te radove i izdvojio priču: Kurva, Miloša Petronijevića iz Knjaževca, Srbija, kojoj dodjeljuje posebnu nagradu Pričigina 2012., a autora poziva da na završnoj večeri Pričigina 2012 svoju priču ispriča.

Comments

Tags: pričigin, damir duplančić, nevenka bečić, radimir čačić,