Kategorija: Kultura, Filmovi

Kol 11

Premijera dječjeg filma

Subota, 11.08. u 20.30h u ljetnom kinu Bačvice premijera dječijeg filma 'Izrazi se filmom' kojeg su napravili dijeca pod mentorstvom Udruge Element film.

Premijera dječjeg filma

Prva ljetna filmska radionica je započela sa radom u ponedjeljak 06.kolovoza u prostorijama ljetnog kina Bačvice. Ljetne radionice traju sedam dana u kojima djeca nauče osnove rada na filmu.

Udruga Element film djeluje na području Grada Splita od 2010.godine. Projekt kojeg su osmislili akademski filmaši kako bi djeci približili svijet filma je filmska radionica za djecu u osnovnim školama pod nazivom ''Izrazi se filmom''. 
Način na koji se djecu uči o svim aspektima filma kao medija se sastoji od niza promišljenih elemenata primjerenih dječjoj dobi. Prvenstveno je bilo važno upoznati svakog pojedinca filmske radionice sa svim elementima strukture filma kako tehnički tako i teorijski. To se ostvarilo na način da su u prvih mjesec dana predavanja sva djeca u radionici prošla osnove snimanja, montaže, scenarija, režije, glume, scenografije, itd... Svaki element koji bi se u početku držao osnovnih pojmova, je bio popraćen nakon teorijskog izlaganja praktičnim dijelom. Kroz praktični dio izlaganja djeca su naučila jednu od najvažnijih osnova u stvaranju filma, a to je timski rad. Ovo je važan period koji je djeci dao informiranost o tome koje sve djelatnosti postoje na filmu. 

Nakon mjesec dana su se formirale grupe u kojima su djeca izabrala kojom djelatnosti bi se željeli baviti tokom radionice, te su kroz slijedeći period kroz teoriju i praksu učili o pojedinom području izabrane djelatnosti na filmu. 
U konačnici ove radionice rezultat je film kao finalan produkt. Važno je istaknuti da su sve ideje, razrade ideja, rad na filmu isključivo i jedino radila djeca, dok su predavači služili kao tehnička podrška i supervizori. 

Cilj koji se i ostvario je bio da nakon ove radionice djeca steknu neko osnovno znanje o filmu, kao i vještine za pojedine segmente filma. 
Kroz rad s djecom u školama Blatine - Škrape, Lučac, Split 3, i Kamen - Šine gdje se započeo rad s djecom i sve navedeno primijenilo u praksi, shvatilo se da kroz ovakav način rada potičemo djecu na vlastita razmišljanja i kroz igru poticanje na osjećaj odgovornosti. Kao rezultat ovakvog načina rada djeca su napredovala i te stekla razne vještine snimanja, pisanja scenarija, glume, i ostalih elemenata filmskog stvaralaštva.  

Danas 11.kolovoza u 20.30. na prostoru ljetnog kina Bačvice biti će premijera filma na kojem su djeca ljetne radionice kroz cijeli protekli tjedan radila. 
Uz projekciju njihovog filma biti će i izložba fotografija koja je također rad naših malenih filmaša. Premijeru i izložbu će popratiti i zabavni program.

Comments

Tags: element film, izrazi se filmom, ljetno kino bačvice, film, udruga,