Kategorija: Kultura, Kazališta

Ožu 11

Jesenja sonata

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split izvesti će 'Jesenju sonatu' Ingmara Bergmana u ponedjeljak 11.3., utorak 12.3., i četvrtak 14.3. u 20h.

Jesenja sonata

Pod redateljskim vodstvom Darija Harjačeka nastupit će glumci Bruna Bebić, Andrea Mladinić, Trpimir Jurkić i Zorana Kačić. Ingmar Bergman, jedan od najvećih i najznačajnijih redatelja modernog filma, sam je u dramski predložak pretvorio svoj kultni film 'Jesenja sonata'. 

Filozof, pjesnik i mislilac koji svojom pronicljivošću i analitičnošću vječito otvara skrivene horizonte naše nutrine, Bergman u svom dramskom tekstu postavlja velika ljudska pitanja koja zaobilaze ono banalno, a uvode nas u samu srž egzistencije. Osim na onoj vanjskoj, vidljivoj razornoj drami između protagonista njegova 'Jesenja sonata' prvenstveno počiva na drami koju svatko od nas proživljava sam u sebi, u svojoj svakodnevnoj borbi za život. 

Predstava 'Jesenja sonata' u prvom se redu bavi arhetipskim odnosom majka-kćer, vječitim kovitlacom opsesivne ljubavi i mržnje koju stvara to neraskidivo dvojstvo roditelja i djeteta. Bruna Bebić i Andrea Mladinić tumače likove Charlotte i Eve, majke i kćeri koje nakon dugog razdoblja svojevoljne razdvojenosti odlučuju preispitati i ponovno definirati svoj odnos. Živeći u vječitoj sjeni vlastite majke, svjetski poznate pijanistice, zauvijek obilježena pečatom majčinog autoriteta, kćer koja se skrasila na jednom pastorskom imanju uz dvadeset godina starijeg muža, pokušava kao zrela osoba prihvatiti majku onakvu kakva ona jest. No izazov koji pred nju stavlja susret prevelik je da joj već prvu noć ne sasipa u lice svu krivicu i sve traume vezane za njihov zajednički život. 

Bergman, nadalje, u svome tekstu posebno mjesto daje odnosu čovjeka i Boga postavljajući pitanje može li se čovjek koji je u potrazi za Bogom istinski suočiti s izazovom oprosta ili breme prošlosti, krivice i optužbe koje svaljujemo na druge, uvijek u svima nama prevladavaju osjećaji prisutnosti Božje milosti. Naizgled skladan svijet u jednom se danu urušava u destrukciju u kojoj nemogućnost razumijevanja tuđeg života dovodi do zaključka kako je razdvojenost možda najbolji preduvjet za ljubav. Ili, pak, kako nikad nije prekasno pružiti šansu onima koje smo otpisali pa makar se ti pokušaji i beskrajno ponavljali. 

Trpimir Jurkić tumači lik Evinog muža Viktora, a Zorana Kačić, mlada studentica splitske glumačke akademije igra ulogu bolesne Evine sestre Helene. Scensku glazbu skladao je dvojac Pavle Miholjević i Jura Ferina, osnivači popularnog glazbenog sastava 'Svadbas'. Scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Najda Kromić.

Comments

Tags: jesenja sonata,