Kategorija: Kultura, Kazališta

Ožu 23

Balet 'Don Quijotea'

Balet splitskoga HNK u subotu, 23. ožujka u 18.00h izvesti će jedan od najvećih naslova klasične baletne literature 'Don Quijotea'.

Balet 'Don Quijotea'

'Don Quijotea', austrijskog skladatelja Ludwiga Minkusa. Koreograf i redatelj je Dinko Bogdanić, po libretu Mariusa Petipaa, a orkestrom će ravnati maestro Hari Zlodre. 

Riječ je o pravoj baletnoj poslastici nastaloj po slavnom romanu španjolskoga književnika Miguela de Cervantesa o 'bistrom vitezu iz La Manche', sanjaru koji se 'bori protiv vjetrenjača' i u pratnji vjernoga sluge Sancha Panse doživljava mnoge pustolovine. 

'Svojim postupcima, životom i sentimentalnim bogatstvom moj 'Don Quijote' uz svoju fantazmagoričnost i maštu razložno odbacuje ležernu neodgovornost za druge, pružajući nestvarnu, ali realnu pomoć osobito mladima, lijepima i zaljubljenima. Zato sam u ovom 'Don Quijoteu' promijenio dramaturgiju. Ljubav sam stavio na baletne špice', rekao je Bogdanić. 

U ulozi Quitri izmjenjivat će se solistice splitskoga baleta Ieva Karpilovska, Elena Nikolaeva i Julija Pivotskaja. Ulogu Basilia plesat će Mihai Mezei, Yassaui Mergalijev i Artjom Žusov, Don Quijote je Lev Šapšnikov, a Sancho Pansa Daniel Jagar. Scenografkinja je Dinka Jeričević, a kostime je kreirala Barbara Bourek.

Comments

Tags: Don Quijotea, balet, cervantes,