Kategorija: Kultura, Filmovi

Ruj 13

'Policijski, pridjev' u Zlatnim vratima

Nakon ljetne stanke kinoteka Zlatna vrata od nedavno je ponovno širom otvorila kapiju svim obožavateljima alternativnog filma.

'Policijski, pridjev' u Zlatnim vratima

Po bogatoj najavi svi ljubitelji dobrog filma imat će priliku cijelu sezonu uživati u spektakularnim naslovima koji stižu iz najjačih europskih, azijskih i južnoameričkih kinematografija. U ponudi su i najbolji filmovi domaće, kao i sve jače nezavisne američke produkcije. 

Za početak smo samo izabrali naslov koji nam je posebno zapeo za oko, a radi se o jednom od najkvalitetnijih filmova rumunjskog novog vala - 'Policijski, pridjev' u režiji Corneliu Porumboiu koji je 2006. godine svojim A fost sau n-a fost? (12:08 Istočno od Bukurešta) bio jedan od pokretača, danas, najbolje male kinematografije na svijetu. 
Da, mnogi se iznenade kada začuju kako je rumunjski film postao jedan od uvjerljivo najboljih u Europi, te kako kvalitetni naslovi, koji već 7-8 godina tradicionalno pometu nagrade na svim najjačim festivalima svijeta, izlaze kao nekoć Pipi na traci Dalmacijavina. 

'Policijski, pridjev' možete pogledati u petak, 14.09. s početkom u 17.30. 

A o čemu se ovdje zapravo radi? 
Naš glavni junak je policajac Cristi koji se nalazi na tajnom zadatku. Naime, mora uhvatiti mladića koji dila drogu po jednom bukureštanskom kvartu. Cristi ga hvata na dijelu, ali mu savjest ne dopušta da ga uhiti! Na prvu zvuči prejednostavno, no uvjerit ćete se kako to i nije baš tako. 

Moć ovog filma nije samo u priči koja se u stvarnom životu, u svakodnevici nalazi iza svakog ugla, ključ genijalnosti Porumboiua jest balans tehničke umješnosti, originalnog pristupa žanru i moralne poruke zbog koje će svaka iole socijalno osjetljiva osoba čiste savjesti iz kina izaći s upitnikom iznad glave! 

Naravno, prosječnom će Hrvatu biti vrlo lako razumjeti sivu zonu rumunjske moralnosti po principu 'velika riba jede malu'. Kao i kod nas, sustav se bavi samo zgubidanima, dok moćnici neopterećeno rade ono što žele! Poruka je u konačnici vrlo jasna, no Porumboiu će vas genijalnim sporim i dugim kadrovima, škrtim dijalozima, raskošnom subjektivnom kamerom, suptilnim humorom i maestralnom umješnošću društvenog raslojavanja, lako preseliti na bukureštanske ulice. 

Zaboravite na CSI i američke detektivske preseranse, ovo je realnost, ovo je film za vas!

Comments

Tags: policijski pridjev, kinoteka zlatna vrata, rumunjski film, Corneliu Porumboiu ,