Kategorija: Kultura, Muzeji

Lis 30

'Pljačka' u Muzeju grada Splita

U utorak 30.10.2012. u Muzeju grada Splita otvorena je izložba nakita pod nazivom „Pljačka“ modne dizajnerice Ide Stipčić Jakšić.

'Pljačka' u Muzeju grada Splita

Na izložbi dizajnerica se predstavila s nakitom od poludragog kamenja u kombinaciji sa srebrom. Izlošci izlaze van klasičnog poimanja nakita i svaki pojedinačno tvori skulpturalni oblik. Ručnim radom dizajnerica kao predmet interesa odabire kamen čime ističe sve njegove prirodne ljepote. Srebro se nalazi u ulozi zaokruživanja tj. isticanja samog kamena ili postaje likovni dodatak kao crtačka linija. Tijekom izrade svaki komad poprimao je različiti oblik koji podsjeća na simbole i stvari koje nas okružuju te se umjetnica u daljnjem stvaranju bazirala na izražavanje same simbolike. 

Za neobičan postav izložbe pobrinuo se jedan od najvećih današnjih umjetnika akademski slikar i profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu Gorki Žuvela. Galerija Muzeja je tako dobila izgled finog ambijenta sa bijelim ukrašenim stolovima na kojima su postavljeni različiti komadi nakita čime je naglašena vrijednost i luksuz samog nakita. Ugodnu atmosferu i koncentraciju posjetitelja nad nakitom naglo je prekinuo ulet dvaju maskiranih pljačkaša koji su u ritmu Pink Pantera izazvali zaprepaštenje uzvikom :“Ovo je pljačka!“. Takav neočekivan i neobičan performans koji su izveli studenti Glumačke akademije Petra Kovačić Pavlina i Pere Eranović pod redateljskom palicom Gorana Golovka izazvao je oduševljenje okupljenih. 

Predgovor u katalogu i govor na samoj izložbi o radu dizajnerice napisala je i održala povjesničarka umjetnosti Barbara Gaj. "Poludrago kamenje; kristali i minerali su se oduvijek rabili u izradi nakita i ukrašavanju vrijednih uporabnih predmeta, a ne prestaju biti aktualni i danas, posebno kroz ovakav izvanredan i suvremeni likovni izričaj Ide Stipčić Jakšić.“ –Barbara Gaj 

Ida Stipčić Jakšić na hrvatskoj modnoj sceni djeluje više od 30 godina. Poznata je po svojim ekstravagantnim kreacijama te neobičnim materijalima koje koristi u istima poput ribarske mreže, aluminijske folije, silikona, raslinja i kamena. Posljednjih nekoliko godina posvetila se izradi unikatnog i skulpturalnog nakita. Njene najneobičnije kreacije za svoje scenske nastupe godinama odijeva pjevačica Josipa Lisac. Galerija Muzeja grada Splita ovoga puta bila je tijesna za sve koji su htjeli prisustvovati ovom izuzetnom događaju. 

Uz brojne goste našli su se i bivši ministar kulture Božo Biškupić koji je samo za ovu prigodu stigao avionom iz Zagreba, arhitekti Jerko Rošin i Vinko Peračić, teatrolog Vlatko Perković, glumci Marina Fernandez, Stojan Matavulj, Tomislav Čubelić (koji je i autor fotografija u katalogu), Slavko Sobin i Dragan Despot, modna dizajnerica Marta Buzolić, akademske slikarice Dina Jakšić i Ana Jovanović, akademski kipar Lovre Jakšić, Petar Škorić, prof.dr. Urlić i mnogi drugi.

Comments

Tags: ida stipčić jakšić, pljačka, muzej grada splita,