Kategorija: Kultura, Glazba

Srp 27

Pjesme Španjolske i Južne Amerike

U sklopu glazbenog programa 58. Splitskog ljeta u petak, 27. srpnja Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu s početkom u 21 sat održat će se koncert Pjesme Španjolske i Južne Amerike.

Pjesme Španjolske i Južne Amerike

Kojeg će izvesti meksički tenor Emilio Pons, vrhunski interpret latino - američke i španjolske glazbe, uz pratnju švicarskog pijanista Damia Xaviera. 

Pons je pjevač koji svoje talente s velikim uspjehom prezentira diljem svijeta, afirmirajući se podjednako u operi, kao i na koncertnim podijima. Odličan je tumač klasičnog koncertnog repertoara, a njegov talent najviše dolazi do izražaja kad je u pitanju besmrtni i nepresušni korpus pjesama majstora kao što su Manuel de Falla (Španjolska), Heitor Villa - Lobos (Brazil), Alberto Ginastera (Argentina), Reynaldo Hahn (Venezuela) i mnogih drugih koje će Pons izvesti za splitsku publiku. 

"Koncert Pjesme Španjolske i Južne Amerike bit će poseban doživljaj, između ostalog upravo zato jer je riječ o autentičnom izvođaču hispano-američke glazbe", naglasio je i ravnatelj Splitskog ljeta, maestro Nikša Bareza, koji je s meksičkim tenorom već surađivao u Nacionalnoj operi smještenoj u Palači lijepih umjetnosti u Mexico Cityju, u realizaciji Beethovenove opere Fidelio, u kojoj je Pons interpretirao ulogu Jaquina. 

Premda su Ponsa počeci operne karijere odveli sve do Marijinskog kazališta u Sankt Petersburga, a potom zadržali u opernim kućama Njemačke, Švicarske, Belgije, Danske, on je ipak pronašao načina i vremena da ne zaboravi bogato glazbeno i jezično naslijeđe rodnog podneblja. Suveren interpret tog glazbenog idioma bio je još za školovanja u rodnom Meksiku, kad osvaja brojne nagrade za interpretacije upravo latino-američke glazbe. I to je tek dio Ponsovih interesa jer je, osim što je poliglot koji tečno govori šest jezika, uz to i osoba koja je paralelno s diplomom Muzičke akademije Sveučilišta u Indiani (klavir i glas), na kojoj je kasnije i doktorirao, ostvario i doktorat iz prava. 

Svestranog umjetnika tijekom nostalgičnog putovanja svijetom hispano-američke glazbe u Splitu na klaviru prati Damia Xavier. Ženevski akademski pijanist u Grand Theatre de Geneve već nekoliko godina izvodi samostalne dionice u brojnim operama i nastupa u koncertnom repertoaru matične kuće. Surađuje s međunarodno priznatim pjevačima s kojima nastupa na recitalima te na koncertima komornog i simfonijskog karaktera.

Comments

Tags: emilio pons, južna amerika, španjolska, split, splitsko ljeto,