Kategorija: Kultura, Filmovi

Svi 15

'Ona koja se kupala na Bačvicama'

U srijedu, 16. svibnja, u 20,30 sati, u Design hostelu 'Goli i Bosi' održat će se i dugoočekivana splitska premijera kratkog dokumentarnog filma 'Ona koja se kupala na Bačvicama'.

'Ona koja se kupala na Bačvicama'

Nekada najljepša žena Splita, a danas baka Sonja, vremešna udovica Vinka Protića, hrvatskog slikara iz Splita, svoje dane provodi u stanu razgovarajući na telefon sa sinovima i unučadi, i šetnji ili kupanju na Bačvicama sa svojim prijateljicama, također udovicama koje su u Splitu preživjele ratove, osvajanja, rad, stvorile obitelji, rodile djecu, vidjele devastaciju Splita i njegovu ponovnu izgradnju, promjene koje su zadesile njihovu najdražu plažu Bačvice, i nadživjele svoje muževe. Bačvice su joj nadraži dio grada, a njihov obilazak najdraži dio dana. 

'Kroz priču bake Sonje i drugih baka Splita te fotografije i arhivske snimke starog Splita pokušavamo se prisjetiti duha vremena koji je onda vladao te prvenstveno udovicama koje svakodnevno posjećuju Bačvice, svoj raj na zemlji', istaknula je scenaristica filma Tena Bošnjaković, koja ujedno potpisuje i režiju zajedno s Dijanom Protić. Snimatelji su Tomislav Ladišić i Tena Bošnjaković, snimateljica tona je Jasna Čagalj, montažeri Marija Kobić i Jerko Ban. U filmu sudjeluju Sonja Protić, Mirjana Korin, Ana Grabovac, Hanja Ozretić i Nives Petković. Dokumentarac je nastao u produkciji Udruge za multimedijalnu umjetnost i afirmaciju kulture – Sintoment. 

Kratki dokumentarni film 'Ona koja se kupala na bačvicama' je film o Splitu i njegovim stanovnicima, prvenstveno bakama i udovicama koje su svoje najljepše godine provele radeći i živeći u Splitu u razdoblju od ’50-tih do ’70-tih godina. 

Pokrovitelj premijere je Ured za kulturu i umjetnost Grada Splita.

Comments

Tags: ona koja se kupala sa bačvicama, film, split,