Kategorija: Kultura, Glazba

Kol 2

Henzeov 'Odbjegli rob'

U sklopu 58. Splitskog ljeta u četvrtak, 02. kolovoza na Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu u 21h nastupit će ansambl Machetes s glazbenim recitalom H. W. Henzea 'Odbjegli rob'.

Henzeov 'Odbjegli rob'

Skladba jednog od najzanimljivijih njemačkih skladatelja 20. stoljeća zamišljena je kao recital za četiri glazbenika, na libreto njemačkog pisca i pjesnika Hansa Magnusa Enzensbergera. 

Priča je posvećena životu Kubanca Estebana Monteje koji je pobjegao s plantaže šećera gdje je odrastao u strašnim uvjetima. Dio života proveo je u šumi i vratio se kada je ukinuto ropstvo. Sudjelovao je u oslobodilačkom ratu protiv Španjolaca, promatrao komercijalizaciju kubanskog društva te dolazak na vlast Fidela Castra. 
Šezdesetih, kada je Miguel Barnet napisao knjigu o njegovu životu, Monteje je imao 104 godine. Henze je skladbu napisao 1970. godine za vrijeme boravka na Kubi, u vrijeme nastanka raznih avangardnih pokreta u umjetnosti. 

"Riječ je o kapitalnom djelu 20. stoljeća o kojem se malo zna na ovim prostorima - kazao je ravnatelj 58. Splitskog ljeta, maestro Nikša Bareza. 
"Skladatelja poznajem i osobno, a i ravnao sam nekim njegovim djelima. Iznimno je zanimljiva osoba, u mlađim danima bio je svojevrsni buntovnik lijeve orijentacije, a "Odbjegli rob" je buntovno djelo iz njegovih mladih dana. Kompozicija je vrlo privlačna zbog kubanskih ritmova i udaraljki", najavio je Bareza. 

U djelu su korištena sva sredstva iz modernog skladanja iz šezdesetih i sedamdesetih. Ne samo svirač na udaraljkama, već i svi ostali glazbenici zaduženi su za stvaranje osobitog glazbenog kolorita uz pomoć različitih udaraljki. 
Svaki izvođač vlastiti instrument koristi istražujući i njegove najskrivenije mogućnosti. Ansambl Machetes osnovali su 2005. godine Finac Jussi Lehtipuu (bariton), Nijemac Gregor Schulenberg ( flauta), Meksikanac Pepe Garcia (udaraljke) i Hrvat Mislav Rezić (gitara). 
Ansambl uglavnom promiče i izvodi suvremenu glazbu i glazbu folklornog podrijetla. Članovi Machetesa dobitnici su brojnih međunarodnih nagrada, a i pojedinačno sudjeluju u brojnim ansamblima kao i sa solističkim projektima na festivalima ili glazbenim dvoranama, od Sjeverne Amerike do Europe i Azije.

Comments

Tags: nikša bereza, Hansa Wernera Henzea , splitsko ljeto, odbjegli rob,