Kategorija: Kultura, Događanja

Sij 8

NUS 2013.

Međunarodni festival suvremene umjetnosti održati će se od 11. do 18. siječnja u Multimedijalnom kulturnom centru (MKC) Split, te u različitim javnim prostorima grada.

NUS 2013.

NUS je međunarodni festival suvremene umjetnosti na kojem prezentiraju radovi suvremenih umjetnika imajući za cilj njihovu afirmaciju, ali i promociju suvremene umjetnosti općenito.

Prvi festival održan je u siječnju 2012. godine te se pokazao kao visoko posjećena manifestacija, kako na samom otvorenju tako i na ostatku osmodnevnog programa održanog na više različitih lokacija grada Splita. 
Publici je u Akvariju na Bačvicama prezentirano 70 umjetnika iz devet zemalja sa preko 100 radova. Pokazalo se da su umjetnici vrlo zainteresirani za ovakvu vrstu festivala, te da Split ima potencijal da se razvije u centar suvremene umjetnosti u Hrvatskoj. 

Zainteresiranost publike i umjetnika dodatno je motivirala organizatore da unatoč svim poteškoćama nastave s organizacijom i predstave nam NUS 2013! 
Tako su u rujnu raspisane prijavnice za sudjelovanje koje su bile otvorene sve do 30. studenog. Za to vrijeme zaprimljeno je preko 100 prijavnica autora iz 12 zemalja koji su prijavili sveukupno više od 200 radova. 

Selekcijom, koju su napravili Branko Cerovac, povjesničar umjetnosti i filozof te Nina Jurić, direktorica festivala i studentica završne godine povijesti umjetnosti, za izlaganje je izabran 91 rad kojima će se prezentirati 73 umjetnika i umjetnička kolektiva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Slovenije, Češke, Njemačke i Turske. 

NUS 2013. će se održati od 11. do 18. siječnja u Multimedijalnom kulturnom centru (MKC) Split, te u različitim javnim prostorima grada.
Tema festivala je "Tabu" pa će u skladu s temom čitavo događanje biti fokusirano na propitkivanje društvenih tabua, objektivnih problema današnjice i pokušaja pronalaženja njihovih rješenja, a sve to uz kreativan i svjež pristup svojstven upravo umjetnicima. Program festivala će obuhvaćati grupnu izložbu odabranih umjetnika, projekcije filmova, suvremeni teatar, javne tribine i predavanja, performanse, te akcije i intervencije u javnom gradskom prostoru. 

Detalje programa možete pratiti preko interskih stranica NUS-a: www.nus.hr i neafirmiranaumjetnickascena.blogspot.com

Comments

Tags: nus, nus2013, neafirmirana umjetnićka scena, tabu,