Kategorija: Kultura, Događanja

Sij 17

Čiji je tabu? NUS 2013.

Međunarodni festival suvremene umjetnosti NUS 2013 ulazi u završnicu, za petak je najavljenja književna večer na temu NUS 2013. / Čiji je tabu?

Čiji je tabu? NUS 2013.

 U utorak je Dom mladih na dva sata imao kino dvoranu – u sklopu drugoga NUS-a puštene su projekcije četiri filma po izboru Hrvoja Zuanića. Osim najavljenih naslova, publika je imala priliku pogledati i kratki film Sabonis, rad autora Igora Jelinovića i Tomislava Luetića koji je sredinom prosinca osvojio Grand Prix Kvarnerske revije amaterskog filma. Neobičnu glavnu protagonistkinju glumi poznato lice, Antonija Šitum, jedna od volonterki NUS-a. 

Prisutne su najviše dojmili potresni dokumentarcI – pakistanski Saving face i haićanski Baseball in the time of colera. Predstava najavljena za srijedu navečer je zbog bolesti glumca nažalost otkazana, a u petak u 20 sati ne propustite potprogram pisane umjetnosti u hostelu Golly&Bossy. 
Autorica ovog dijela programa je Katja Grcić, a naziv mu je: NUS 2013. / Čiji je tabu? a) njihov b) moj c) naš d) tvoj e) vaš f) ničiji 
Sudjeluju: dr.sc.Nebojša Lujanović – sociolog i teoretičar književnosti, predavač na Filozofskom fakultetu u Splitu, autor zbirke kratkih priča i tri romana,kao i niza eseja, putopisa, recenzija i znanstvenih radova. 
Bojan Krištofić, mag.art. – slobodni dizajner, ilustrator, teoretičar stripa, kritičar, višegodišnji suradnik „Zareza“ i pripravnik pri Hrvatskom dizajnerskom društvu u Zagrebu. 
+ pisci čije će autorske fragmente koje su nam ustupili na temu tabua interpretirati studenti glume pri Umjetničkoj akademiji u Splitu. 

Na tribini će se razgovarati o interpretaciji tabua kroz suvremenu književnost i strip kao specifični oblik vizualne narativne umjetnosti. 
Sugovornici će se dotaknuti tretmana i recepcije „tabu“ tema u tiskanim medijima u Hrvatskoj, kao i osobne interpretacije pojedinih tabua na području vlastitog stvaralaštva. 

Pisci i pjesnici koji su se odazvali pozivu da svojim radovima doprinesu tematici ovogodišnjeg NUS-a: Edo Popović, Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar, Tanja Mravak, Ludwig Bauer, Mima Simić, Dorta Jagić, Srđan Sandić, Boba Đuderija, Edi Matić, Irena Lukšić, Marko Tomaš, Nada Topić 

Izabrani putem natječaja: Bojan Krivokapić (proza), Ivana Čagalj (poezija) + fanzin „Dišpet“. 

Nakon književnog programa, pozivamo sve na zatvaranje NUS-a 2013 u Golly & Bossy uz DJ Gilda, volontere, goste, publiku, organizatore i dobru atmosferu!

Comments

Tags: nus 2013, zadnji dan, tabu,