Kategorija: Kultura, Filmovi

Ruj 24

Nagrade 17. splitskog filmskog festivala

Grand prix u kategoriji dugometražnog filma žiri je dodijelio filmu 'Posljednji kristerosi' meksičkog redatelja Matiasa Meyera...

Nagrade 17. splitskog filmskog festivala

Grand prix u kategoriji dugometražnog filma  žiri je dodijelio na  'Posljednji kristerosi' meksičkog redatelja Matiasa Meyera, a u kategoriji kratkometražnog filma Grand prix je pripao filmu 'Facing Animals' nizozemskog autora Jan van Ijkena. 

Film 'Posljednji kristerosi' priča priču o uzaludnoj borbi, a autor koristi prekrasan filmski jezik kako bi prikazao konačne epizode izgubljenog slučaja, propale revolucje, obrazložio je žiri. 
U središtu radnje ovog filma je skupina kristerosa, Kristovih vojnika koji krajem 30-ih godina 20. stoljeća zajedno sa svojim pukovnikom odbija prihvatiti amnestiju i nastavlja borbu protiv religijskog progona i uskraćivanja prava na prakticiranja svoje vjere. Film Matiasa Meyera srčana je priča o Kristovim vojnicima, posljednjem otporu protiv meksičke vojske i njihovom putovanju kroz sušnu i surovu zemlju na ostacima hrane i potrepština. 

Za film 'Facing Animals', koji je dobitnik Grand prixa u kategoriji kratkometražnog filma, žiri je naveo kako se bavi životinjama koje ljudi vole i maze, istovremeno ih muče, ubijaju i jedu. Nizozemski fotograf i redatelj Jan van Ijken na zanosan i uvjerljiv način prenosi ovu temeljnu shizofreniju suvremenog života na film, naveo je žiri. 
Protagonisti ovog filma su svinje, pilići, krave i psi, antagonisti su ljudi. Svijet gledamo iz perspektive životinja:pilići se bacaju na pokretnu traku, žena mazi kravu na livadi, praščići skviče dok im odsjecaju repove, psi se blagoslivaju u crkvi. Šokantne i često suprostavljene slike kod gledatelja izazivaju i cijeli raspon oprečnih emocija. Postaje jasno kako je odnos između čovjeka i životinje vrlo složen i često bizaran. 

Filmu 'Terasa' hrvatskih autora Vedrana i Sanje Šamanović dodijeljena je posebna nagrada u kategoriji kratkometražnog filma. Riječ je o filmu, kako je obrazložio žiri, koji svojom jednostavnim kadriranjem i montažnim postupkom bilježi i promatra svakodnevnicu. Taj film govori o bijegu od gradske žurbe i gužve u rehabilitacijsko okruženje koje pruža vikendica izvan grada. Pratimo naizgled beznačajne događaje, uskraćene bilo kakvih skandala i iznenađenja, a poštuje se tek jedno pravilo: nekoliko kvadrata prostora omeđenog ogradom terase točka je s koje se snima. 

U kategoriji kratkometražnog filma posebna je nagrada dodijeljena i filmu 'Tape Generation' nizozemskog redatelja Johana Rijpma, dok je u kategoriji dugometražnog filma posebna nagrada pripala filmu 'Giacomovo ljeto' talijanskog redatelja Alessandra Comodina. 

Posebna nagrada festivala za izniman doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika pripala je poznatom portugalskom redatelju Pedru Costi čiji je film 'Collosal Youth' prigodno prikazan na festivalu. 

Na 17. splitskom filmskom festivalu/ Međunarodnom festivalu novog filma prikazano 37 dugometražnih i 63 kratkometražna filma, koji se bave raznim vrstama otpora, što je bila i tema festivala. U sklopu festivala predstavljena je estonska kinematografija.

Comments

Tags: split film festival, grand prix, dodjela nagrada, terasa,