Kategorija: Kultura, Kazališta

Ožu 21

Macbeth

Opera HNK Split izvest će operu Giuseppea Verdija Macbeth. U četvrtak 21. ožujka u 19.30h, u režiji Petra Selema.

Macbeth

S velikim uspjehom premijerno izvedena u studenom 2010. vraća se na pozornicu splitskog teatra u obnovljenom glazbenom izdanju. Izvedbama će ravnati maestro Filippo Zigante, a u naslovnoj će ulozi nastupiti bariton Boris Trajanov. Ulogu Lady Macbeth ponovo će tumačiti grčka sopranistica Sofia Mitropoulos, a u ostalim će ulogama nastupiti Ivica Čikeš, Domagoj Dorotić, Vinko Maroević, Mate Akrap, Tonči Banov, Jadran Barišković i Zlatko Aurelio Kokeza. 

Verdijeva opera Macbeth (1847) nastala je neposredno nakon Attile i mnogi je smatraju najhrabrijom, najkonzistentnijom i najidealističkijom operom tog razdoblja njegova stvaralaštva. Ujedno, ona je Verdijevo prvo temeljito susretanje s grandioznim Shakespeareovim svijetom, koje će ga ne samo usmjeriti sve većem pridavanju pažnje dramskoj orkestraciji, nego ga i nagnati da gotovo dva desetljeća kasnije, povodom pariške premijere (1865) ponovo prione dorađivanju svoga Macbetha. 

Smatrajući Macbeth “jednim od najvećih ostvarenja čovječanstva“ Verdi čini sve kako bi njegova opera bila dostojna svog dramskog uzora, i to ne samo na razini brige o libretu, glazbi i solistima, nego također minuciozno pregovarajući o svakom detalju njezina postavljanja.Upravo zbog tako visoko postavljenih kriterija u svim aspektima, Verdijev se Macbeth i danas smatra iznimnim repertoarnim izazovom.

Comments

Tags: macbeth, opera, hnk split, verdi, petar selem,