Kategorija: Kultura, Kazališta

PlayDrama

PlayDrama

KAZALIŠTE PLAYDRAMA / prvo hrvatsko kazalište praizvedbi 

Dramski tekst je najtrajniji zapis kojeg kazalište ostavlja za sobom. On je svjedok našeg kazališta, ali i našeg vremena. Samo kultura koja nosi otisak i pečat svog vremena, koja s njim polemizira je kultura živih ljudi. Stoga smo PlayDrama kazalište posvetili dramskom tekstu. 

KAZALIŠTE PLAYDRAMA / kazalište hrvatskog pisca Posebnu pažnju želimo posvetiti razvoju hrvatske drame. Sve više hrvatskih pisaca, zbog boljih financijskih uvjeta i, vrlo često, ignorantskog stava hrvatskih kazališta, piše na stranim jezicima, praizvode svoje tekstove u drugim zemljama. Time osiromašujemo sebe, radimo protiv svog kulturnog opstanka, podastiremo sebe asimilaciji kojoj smo se stoljećima odupirali. 
 
KAZALIŠTE PLAYDRAMA / splitsko kazalište 
U svibnju 1953. g. dr. Branko Gavella i skupina glumaca osnivaju u Zagrebu Dramsko kazalište (danas Dramsko kazalište Gavella). Naš ugledni teatrolog dr. Nikola Batušić ocijenio je kako je time i službeno omogućen pluralizam kazališne kulture. Danas je Zagreb trostruko veći nego 1953. ali dobio je i tri puta više kazališta, te čak deset puta više kazališnih udruga i umjetničkih organizacija. 
S druge strane, broj splićana je porastao četiri puta, ali broj kazališta je ostao isti. Ova poražavajuća statistika utječe izravno na kvalitetu života u našem gradu. Ona ne dovodi samo, na simboličkoj razini, u pitanje poziciju Splita prema definiciji grada, ona je izravno odgovorna za naše navike, civilizacijske standarde, ona je odgovorna za to kakvi smo ljudi. Split je podnio kandidaturu za europski grad kulture 2020. godine. 
Da bi ovo hvale vrijedno nastojanje imalo ikakvih izgleda, Splitu je potrebno ne jedno, nego još nekoliko kazališta, potrebno je artikulirati i povezati kulturnu scenu, potrebno je sprovesti opću kulturnu renesansu. Naš grad to duguje svojim građanima, a kao centar Dalmacije, i široj regiji. 
Split je kolijevka hrvatske kulture i, sa svojih 1700 godina, još je premlad da bi bio njena grobnica.

Comments