Kategorija: Kultura, Kazališta

Gradsko kazalište lutaka

Gradsko kazalište lutaka

NAJSTARIJE PROFESIONALNO KAZALIŠTE LUTAKA U HRVATSKOJ 

Utemeljenjem Sokolskog lutkarskog kazališta 1933. godine otvorena je nova stranica kazališne povijesti u Splitu. 
Prva premijera bio je igrokaz Hrabri kraljević izveden 26. studenoga 1933. godine. Grupa splitskih lutkara okupljenih oko Duje Marasovića, Bonifacija Kalebića i Vlahe Linardovića djeluje do kraja 1938. godine kada zamire splitsko Sokolsko lutkarsko kazalište. 
Petogodišnje kontinuirano djelovanje, veliki broj predstava i njihova vrijednost pridonijeli su lakšem prelasku u razdoblje profesionalizma. 
 Gradsko kazalište lutaka Split utemeljeno je 8. ožujka 1945. godine kao Kazalište lutaka Pionir. Prva premijera bila je adaptacija ruske pripovijesti Zeleni brežuljak. Održana je 2. kolovoza 1945. godine. 
Prvi ravnatelj bio je Mirko Božić koji je u dvije godine zacrtao repertoarni smijer koji će splitski lutkari zadržati i razvijati do današnjih dana. Doprinos razvoju lutkarstva u Splitu dali su mnogi marni djelatnici ovog kazališta kao i poznata imena iz kazališne, književne i likovne umjetnosti. Sjetit ćemo se samo nekih: uz već spomenutog Mirka Božića dio svog umjetničkog rukopisa ostavili su i Vojmil Rabadan, Ivica Tolić, Davor Mladinov, Momčilo Popadić, Vasko Lipovac... 
 Splitsko Kazalište lutaka postaje čvrsta i nezaobilazna točka u lutkarskom zemljovidu Hrvatske. To potvrđuju brojni nastupi na lutkarskim festivalima u zemlji i inozemstvu te niz nagrada i priznanja koje je ansambl ovog kazališta dobio. 
Najveća nagrada ipak je publika koja već desetljećima prolazi kroz ovo kazalište veseleći se predstavama. A godišnje ih prođe preko šezdeset tisuća.

Comments