Kategorija: Kultura, Galerije

Galerija Meštrović

Galerija Meštrović

Palača Ivana Meštrovića u Splitu građena je od 1931. do 1939. godine prema idejnim projektima Ivana Meštrovića, koje su razrađivali arhitekti Harold Bilinić i Lavoslav Horvat, dok je građevni poduzetnik Marin Marasović vodio izvedbu objekta.
Građena je u etapama, od istoka prema zapadu, kao objekt koji objedinjuje stambene, radne i izložbene funkcije.

Od ljeta 1932. godine Ivan Meštrović i njegova obitelj boravili su u svojoj palači na Mejama.
Godine 1941. Meštrović odlazi u Zagreb, a supruga i djeca ostaju u Splitu, koji konačno napuštaju godinu dana nakon toga.
O umjetnikovoj kući i imovini u odsutnosti domaćina najprije skrbi dr. Milan Čurčin (od 1942. do 1947.), a potom dr. Cvito Fisković (od 1947. do 1952.).
Od 1947. do 1965. godine nekoliko će obitelji biti stanari palače, kasnije Galerije Ivana Meštrovića.

Ostavštinom Ivana Meštrovića Republici Hrvatskoj iz 1952. godine stvoreni su preduvjeti za utemeljenje Galerije Ivana Meštrovića kao muzejske ustanove, koja je svečano otvorena javnosti 9. rujna 1952. godine.
Do 1955. Galerija je djelovala unutar Konzervatorskog zavoda za Dalmaciju, nakon čega je, osamostalivši se, prešla u djelokrug Sekretarijata za prosvjetu i kulturu grada Splita.
Od godine 1991. u sastavu je Fundacije Ivana Meštrovića, odnosno Muzeja Ivana Meštrovića (2007.).

Njezine su aktivnosti usmjerene na skupljanje, zaštitu, prezentaciju, stručnu i znanstvenu obradu muzejske građe i muzejske dokumentacije vezane za život i opus Ivana Meštrovića.
Fundus Galerije Ivana Meštrovića utemeljen je darovnim ugovorom iz 1952. godine, sklopljenim između Ivana Meštrovića i Narodne Republike Hrvatske.
Od početnih 70 skulptura (koliko ih je umjetnik popisom I. i popisom II. tog dokumenta odabrao za smještaj u budući muzej svojih radova u Splitu i za objekt Kaštelet - Crikvine), galerijski se fundus s vremenom povećavao kupnjama, zamjenama, prijenosima gipsanih modela u broncu i kamen, te donacijama; kako samog umjetnika i njegovih nasljednika, tako i drugih donatora.

Čine ga ukupno 192 skulpture, 583 crteža, 4 slike, 291 arhitektonski nacrt iz razdoblja 1898. – 1961. godine, gotovo u cijelosti djela Ivana Meštrovića, kao i dvije garniture namještaja, od kojih je jedna, izrađena prema Meštrovićevim nacrtima, dio Novoga stalnog postava bivše blagovaonice.
Osim umjetnina u vlasništvu Galerije, u Galeriji Ivana Meštrovića nalazi se 168 umjetničkih djela koja su vlasništvo nasljednika Ivana Meštrovića.
Uz muzejsku građu, Galerija čuva i dokumentaciju koja se referira na život i opus Ivana Meštrovića; ističemo fotografije prvih umjetnikovih djela snimljenih početkom stoljeća u Beču i 1908. i 1909. u Parizu, kao i arhivski materijal: ponajprije obiteljski arhiv zatečen u kući 1952., koji sadržava pisma članova obitelji i prijatelja, njihove osobne dokumente, arhiv graditelja Marina Marasovića o nastanku crkve Presvetog Otkupitelja kod Otavica, o podizanju Spomenika neznanom junaku na Avali te obiteljske vile i Kašteleta na Mejama u Splitu.

Comments