Kategorija: Kultura, Galerije

Fotoklub Split

Fotoklub Split

Foto klub Split konstituiran je na skupštini u Kinu Karaman 26. travnja 1911. godine. Glavni pokretači i osnivači kluba bili su profesori Realke Umberto Girometta i Juraj Božičević. Uz ova dva foto amatera značajniji prvi aktivni članovi bili su i nastavnik Realke Mirko Fagarazzi, te trgovac Ante Milišić u čijoj su se papirnici u Ilićevom prolazu nasuprot kina Karaman mogli opskrbljivati foto opremom i izlagati radove nakon organiziranih foto izleta. 

Prilike, odnosno neprilike, oko dva svjetska rata nisu samo utjecale na prestanak klupskog okupljanja, vec i na uništavanje fotografske građe. Tek se 1950. g. u okrilju organizacije Narodna tehnika obnavlja institucionaliziranje amaterske fotografske djelatnosti kroz Klub foto i kino amatera. 
Nakon odvajanja od Kino kluba Split i iseljenja iz prostorija na Rivi 1952. g. Foto klub se smjestio u Marmontovoj ulici u sklopu izložbenog salona Galić od kojeg se odvojio 1956. g. kada organiziranjem 2. Klupske izložbe definitivno počinje živjeti svoju djelatnost sa svojim gradom i puno puno šire do današnjih dana...

Comments