Kategorija: Kultura, Muzeji

Arheološki muzej

Arheološki muzej

Arheološki muzej u Splitu, najstarija muzejska ustanova u Hrvatskoj, osnovan je 1820. g. dekretom Dalmatinske vlade u Zadru. Poticaj za njegov osnutak bio je dolazak cara Franje I. u Dalmaciju 1818. g., kada je posjetio Split i solinske spomenike.
Prva zgrada muzeja podignuta je 1821. g. uz istočne zidine Dioklecijanove palače, ali je ubrzo postala pretijesna za sve veći broj spomenika.

Novu eru u razvoju hrvatske arheologije obilježio je rad i djelovanje don Frane Bulića,
Od 1884. g. ravnatelja splitskog Muzeja Don Frane Bulić, (Vranjic, 1846. - Zagreb, 1934.), katolički svećenik, arheolog, povjesničar i konzervator, djelovao je više od 50 godina kao istraživač na terenu, konzervator i pisac.
Zaslužan je i za gradnju sadašnje zgrade Arheološkog muzeja u Splitu podignute 1914. g.
Arhitektonski kompleks sastoji se od glavne zgrade s izložbenom dvoranom u prizemlju te knjižnicom i radnim kabinetima na katu, natkritog lapidarija i uređenog vrta.
Useljenje je odgodilo rat, pa je nova muzejska zgrada svoja vrata otvorila javnosti tek početkom 1922. g.
Muzej provodi redovita arheološka istraživanja na tri lokaliteta: Saloni, Naroni i Issi, te posjeduje područnu zgradu u Solinu - Tusculum , te dvije arheološke zbirke - zbirku Narona u Vidu kod Metkovića i zbirku Issa u Visu.
Oko 150 000 arheoloških predmeta (iz prapovijesti, iz doba grčke kolonizacije Jadrana, rimskog, starokršćanskog perioda te ranog srednjeg vijeka i doba hrvatskih narodnih vladara) raspoređeno je po zbirkama.
Značajna je zbirka kamenih natpisa iz Salone (oko 6000), zbirka grčke helenističke keramike, rimskog stakla, antičkih glinenih svjetiljki (oko 1600), koštanih, metalnih predmeta i zbirka gema (najveća u zemlji).
Muzej čuva veliku zbirku antičkog i srednjovjekovnog novca (preko 70 000) te posjeduje značajan bibliotečni i arhivski fond.
Novi stalni postav u renoviranom Muzeju otvoren je 18. prosinca 2000. godine.

Comments