Kategorija: Kultura, Glazba

Srp 25

Koncert ansambla Cantus

U sklopu 58. Splitskog ljeta u srijedu, 25. srpnja u 21 h koncertom ansambla Cantus nazvanim 'Splitski skladatelji u glazbi 20. i 21. stoljaća' započinje ciklus koncerata u Meštrovićevim Crikvinama - Kaštilcu.

Koncert ansambla Cantus

Na programu su djela splitskog skladateljskog kruga, i to Olje Jelaske, Rubena Radice, Mirele Ivičević i Frane Paraću. Izvedbom će ravnati maestro Berislav Šipuš, umjetnički voditelj Cantusa, jednog od najboljih hrvatskih ansambala specijaliziranog za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe. Kao solistica nastupit će mezzospranistica Martina Gojčeta Silić.. 

Cantus osnovan je 2001. kao komorni ansambl specijaliziran za izvođenje glazbe 20. i 21. stoljeća. 
"Cantus je i...želja da suvremenoj glazbi pristupimo s visokim izvođačkim i profesionalnim kriterijima, to je želja za otkrivanjem Novog i Nepoznatog, ona nas je i sastavila u zajednišvo", rekao je prilikom osnivanja Berislav Šipuš. 

Danas je Cantus postao jedan od hrvatskih brendova kojima u svijetu predstavljamo našu kulturu. O uspjehu ansambla svjedoče i brojke: više od osamdeset ostvarenih praizvedbi, od čega su četrdesetak praizvedbe hrvatskih autora, dvjestotinjak izvedenih opusa, brojne suradnje sa glasovitim svjetskim solistima dirigentima te preko trideset inozemnih gostovanja. Ansambl Cantus ovaj put omogućit će nam da u Splitu uživamo u vrhunskim dosezima skladateljskog kruga koji dolazi upravo iz grada pod Marjanom. I sami autori bit će prisutni na koncertu. 

Ravnatelj 58. Splitskog ljeta u povodu predstojećeg koncerta naglasio je: "Ova večer na simboličan treba pokazati drugačiju sliku Splita od one o kojoj slušamo svakodnevno, odnosno o gradu koji se nosi s velikim problemima i manjkom u proračunu. Split ima toliko kvalitetnih umjetnika u raznim područjima, izuzetnih glazbenika, slikara, pisaca i to ne smijemo zanemariti".

Comments

Tags: cantus, ansambl, berislav šipuš, splitsko ljeto, kaštelet, crikvine,