Kategorija: Kultura, Događanja

Sij 16

Jasen Boko u Bookvici

U prvoj Bookvici u 2013. godini, koja će se održati u četvrtak, 17. 01 u 20.30 sati, gostuje splitski dramatičar, kazališni kritičar, urednik, novinar, književnik, putopisac i novi ravnatelj Drame splitskoga HNK.

Jasen Boko u Bookvici

Premda bismo mogli još dugo nabrajati sve čime se Boko u životu bavio i bavi, Bookvicu ćemo prije svega posvetiti njegovu kontroverznom putopisu Tragovima Odiseja (Profil, 2012.), za koji je osvojio nagradu Kiklop za publicističko djelo 2012. godine te nagradu Marko Polo koju dodjeljuje Međunarodna udruga turističkih novinara za najbolji putopis objavljen u hrvatskim medijima. 


Gost Jasen Boko i voditeljica Patricija Vodopija popričat će o tome zašto se u talijanskim medijima podigla tolika prašina oko ove knjige i hoće li Tragovima Odiseja imati pozitivan utjecaj na buduću strategiju turističkog razvoja Hrvatske. Posjetitelji će također saznati postoje li još netaknuti kutci Mediterana ili je i ovaj dio svijeta potpuno pregazila globalizacija, a čut će i je li Boko uspio odgovoriti na neka druga pitanja koja si je postavio na početku putovanja, primjerice kako bi neki ovovremeni Odisej uopće putovao Mediteranom i kako bi današnji stanovnici nekog otoka dočekali gosta kojeg izbaci more, a u ruci nema kreditnu karticu. 
Razgovor će biti popraćen projekcijom fotografija s putovanja. 
Kao i obično u Bookvici, i publika će imati priliku postavljati pitanja gostu, najsretniji će posjetitelj dobiti knjigu na dar, a u nastavku večeri slušat će se glazba po izboru gostujućega autora. 

Jasen Boko – kratak životopis: 
Rodio se u Splitu 1961. godine. Diplomirao je Dramaturgiju i Svjetsku književnost s teorijom književnosti, a trenutačno priprema doktorat na temu Odnos prema suvremenoj zbilji u hrvatskoj drami tranzicijskog razdoblja (1990.-2007.) na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Od 1990.-1994. radio je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu kao dramaturg, a od 1994. do 2008. u Slobodnoj Dalmaciji prvo kao urednik kulturne rubrike, zatim kao novinar-komentator te kazališni i književni kritičar. Danas ima status samostalnog umjetnika. 

Predavao je kolegije Lutkarstvo i scenska kultura te Scenska kultura na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Bio je izbornik i član stručnih žirija mnogih uglednih međunarodnih kazališnih festivala. Predsjednik je International Playwrights' Foruma, tijela Međunarodnog kazališnog instituta (ITI UNESCO), sa sjedištem u Parizu i čest gost prestižnih svjetskih kazališnih festivala i manifestacija gdje je u više navrata sudjelovao u stručnim simpozijima o kazališnoj i kulturnoj problematici ili održavao radionice dramskog pisanja i kazališne kritike. 

U dvadesetak godina bavljenja publicističkim radom objavio je više od 1400 članaka o kulturnoj i kazališnoj problematici, intervjua, reportaža i putopisa, u dnevnim novinama, tjednicima i raznim stručnim časopisima i izdanjima. Dosad je objavio sljedeće knjige: Kazališni sat i druga drama (1995.), Nova hrvatska drama (2002.), Tin, trideset godina putovanja (2005.), Peta strana svijeta (2006.), Zapisi iz kazališnog (su)mraka (2007.), Na Putu svile (Kako nam je lagao Marko Polo) (2009.), Priče iz muzeja (2010.), Tragovima Odiseja (2012.).

Comments

Tags: jasen boko, bookvica, tragovima odiseja,