Kategorija: Kultura, Muzeji

Ruj 5

Izložba 'Život je ples duša'

Otvorenje izložbe 'Život je ples duša' nizozemske slikarice Trix van Hoof u četvrtak 6. rujna u Muzeju grada Splita.

Izložba 'Život je ples duša'

Na tridesetak radova u tehnici akrilik na platnu i kombiniranoj tehnici umjetnica van Hoof na neobičan način povezuje svoja životna i slikarska iskustva rodne Nizozemske i Dalmacije, točnije Mimica u kojima provodi dio godine slikajući dalmatinske pejzaže i cvjetna polja. 

Posebnom tehnikom povezivanja cvjetova napravljenih od novinskog papira i kolora žarkih dalmatinskih ozračja slikarica postiže dinamičnu i rijetko viđenu kolorističku arabesku koja u figurativnom postupku govori o životu koji sublimira iskustva dviju različitih, a tako bliskih zemalja i duhovnog ozračja. Riječ je o umjetnici koja je školovana u Nizozemskoj, a do sada je imala više samostalnih izložbi. 

Njezini se radovi nalaze u brojnom privatnim kolekcijama i galerijama širom Europe gdje ostaje zabilježeno da je svoju slikarsku avanturu obogatila doživljajima na toplom Mediteranu dajući rijedak doprinos povezivanju i boljem upoznavanju ovih dviju zemalja. 

Predgovor kataloga napisao je dr. sc. Tonći Šitin, a uz uzvanike u kulturnom dijelu programa stihove će govoriti glumica Ksenija Prohaska iz HNK Split. 

Preporučamo da se ova izložba poprati informativnim tekstom iz kataloga i fotografijama koje se mogu vidjeti na izložbi koja se otvara sutra navečer i koju Vam srdačno preporučamo.

Comments

Tags: Trix van Hoof, muzej grada splita, tonći šitin, izložba,