Kategorija: Kultura, Galerije

Pro 24

Izložba 'Vinko Bavčević - Donacija'

Povodom obilježavanja 142. obljetnice rođenja Emanuela Vidovića u istoimenoj galeriji u ponedjeljak, 24. prosinca, s početkom u 11h otvara se izložba 'Vinko Bavčević - Donacija'.

Izložba 'Vinko Bavčević - Donacija'

Kustosica izložbe je viša kustosica Muzeja grada Splita Nela Žižić. Na izložbi će biti predstavljena vrijedna donacija ukupno 42 djela splitskog umjetnika Vinka Bavčevića (1930. - 2008.) koje je gđa Janja Bavčević u ime svoje obitelji darovala Muzeju grada Splita. Nakon otvorenja izložbe, u 12 sati istog dana predstavnici Muzeja grada Splita, u čijem sastavu je Galerija Emanuel Vidović, postavit će spomen-vijenac na rodnu kuću Emanuela Vidovića na Šperunu. 


Vinko Bavčević se rodio u Splitu 18. siječnja 1930. godine. U Splitu je završio osnovnu i učiteljsku školu. Na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost studirao je glumu od 1951. do 1956. i scenografiju od 1956. do 1958. godine. Nakon studija se vratio u Split gdje je proveo ostatak svog životnog i radnog vijeka. Od prve samostalne izložbe 1956. godine neprekidno se bavi likovnim stvaralaštvom. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Splitu, Beogradu, Varaždinu, Zadru, Parizu, Hvaru, Rimu, Torontu, Dubrovniku, Rijeci i Solinu. Od 1961. godine sudjelovao je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Umro je u Splitu 15. studenoga 2008. godine. 

Bavčevićevom stvaralačkom duhu bio je dovoljan papir nevelikog formata i skromni materijal da spontano i s lakoćom 'pronađe formu koja će rasporediti pustoš'. (Samuel Beckett). 

Tako se je, izrađujući minijaturne radove dekstrinskim ljepilom i tušem na papiru, uvrstio u važne protagoniste hrvatske umjetnosti nadrealne i fantastične orijentacije. Autentičnost ovog inače skromnog i samozatajnog umjetnika prepoznali su i izvan hrvatskih granica pa je šezdesetih godina 20. stoljeća bio rado viđen gost u pariškim i rimskim galerijama, a njegove slike bile su okružene djelima Paula Kleea, Maxa Ernsta, Yvesa Tanguya, Andre Massona i drugih svjetski proslavljenih predstavnika nadrealizma. Sve nabrojeno više je nego dovoljno da se shvati zašto bi donacija djela Vinka Bavčevića bilo kojem gradskom i nacionalnom muzeju i galeriji bio događaj vrijedan slavlja. Kako je riječ o osobnosti koja je ostavila neizbirisiv trag u splitskoj kulturnoj i duhovnoj sredini, preseljenje 42 djela iz umjetnikova atelijera u Muzej grada Splita treba vidjeti kao kulturni čin od prvorazrednog značaja. 

Ova dragocjena donacija uključuje mali, ali reprezentativan broj radova iz svih faza umjetnikovog stvaranja te kao cjelina može pružiti prilično jasnu sliku o razvoju Bavčevićeve likovne misli, o njegovim formalnim i tematskim preokupacijama te umjetničkim dosezima. Brojčanu nadmoć ipak odnose fantastični prizori, krajolici i vedute rađeni tehnikom dekstrina Mnogi među njima su najzreliji plodovi Bavčevićeve posvećenosti razrađivanju jedne omiljene teme. Utvara I, U mreži, Requiem I, Grad i figure, Snoviti predio, Imaginarni grad…, su remek-djela koja uvijek iznova svjedoče o golemoj kreativnoj snazi Vinka Bavčevića.

Comments

Tags: vinko bavčević, donacije, emanuel vidović, galerija,