Kategorija: Kultura, Muzeji

Kol 15

Izložba Dioklecijan

U petak, 17. kolovoza u 11,00 sati u Muzeju grada Splita, otvora se izložba pod nazivom Gaius Aurelius Valerius Diocletianus Pius Felix Invictus Augustus i njegova palača u Splitu.

Izložba Dioklecijan

Otvorenju će nazočiti zamjenik ministrice kulture prof. Zlatko Uzelac, a izložbu će otvoriti zamjenica gradonačelnika prof. Anđelka Visković. 

O izložbi kao primjeru suradnje turističkog i muzejskog sektora govorit će direktor Turističke zajednice grada Splita Vedran Matošić. 
Organizator je Muzej grada Splita, autor izložbe i publikacije dr. sc. Joško Belamarić, a voditeljica muzejsko-edukativnog programa i autorica multimedijalnog sadržaja je muzejska pedagoginja Gorana Barišić Bačelić. 

Izložba prvenstveno predstavlja lik i djelo cara Dioklecijana, zatim tetrarhe i njegovu užu obitelj te njihovu povezanost sa splitskom palačom. Osim toga, ona obuhvaća još uvijek malo poznate činjenice o Dioklecijanovu porijeklu, životu i djelovanju, abdikaciji i okolnostima smrti. Izložbu čini nekoliko segmenata koji su, uz izložene originalne muzejske predmete, realizirani različitim prezentacijskim i muzeološkim instrumentima poput modela, rekonstrukcija, odljeva skulptura i reljefa, multimedijalne prezentacije i tekstualno-slikovnih prikaza. Izložba je popraćena publikacijom i nizom edukativnih sadržaja kao što su stručna vodstva, pedagoške radionice i predavanja. Ovaj je cjeloviti projekt ostvaren u suradnji sa Institutom za povijest umjetnosti – Centrom Cvito Fisković usko povezan i s turističkim sektorom. Projekt je iznimno vrijedan u predstavljanju grada Splita i njegove baštine kao kulturno-povijesnog i turističkog središta. 

Realizacija izložbe potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture, Grada Splita – vlasnika i osnivača Muzeja te Turističke zajednice grada Splita.

Comments

Tags: dioklecijan, izložba, muzej grada splita, joško belamarić, grad split,