Kategorija: Kultura, Galerije

Stu 19

Izložba Dalibora Martinisa

U utorak, 20. studenog, s početkom u 20 sati, u galerijskom prostoru MKC Split, otvara se izložba Dalibora Martinisa 'Data recovery' (1976-2012). Izložba ostaje otvorena do 8. prosinca.

Izložba Dalibora Martinisa

Termin 'Data recovery' označava proces djelomičnog povrata izgubljenih podataka iz memorije bez odgovarajućeg konteksta koji im je, prije nego što ih je izgubio, davao pozitivno informativno, društveno ili drugo značenje. Kao i u slučaju gubitka podataka sa diska računala koji se ponekad mogu dohvatiti samo djelomično i izvan odgovarajućeg konteksta (fileova, foldera), ovaj proces pokušava vratiti fragmente događaja, aktivnosti ili situacija koje su nestale u našem sveprožimajućem društvenom zaboravu. Radovi su realizirani u različitim materijalima i medijima: video-filmovi, video-instalacije, internetski projekti itd. 

Dalibor Martinis (Zagreb, 1947.) diplomirao je 1971. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 1969. od 1973. djeluje kao video autor. Održao je brojne samostalne izložbe, performanse i projekcije, te sudjelovao na brojnim međunarodnim izložbama. (Bijenale u Veneciji, Sao Păulu, Kwangju-u, Dokumenti u Kasselu i dr.), te na videofestivalima (Berlin, Tokyo, Montreal, Locarno i dr.). Bio je stipendistom (Canada Council/(Kanada 1978, Jaica/Japan 1984, Artslink/USA 1994.). Bio sveučilišnim predavačem u Hrvatskoj (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, te Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci) kao i u inozemstvu (Ontario College of Art, Toronto). Osvojio više međunarodnih nagrada (Tokyo Video festival 1984., Locarno 1984., Alpe/Adria Film Festival Trst 1996.). Dobitnik je Vjesnikove nagrade 'Josip Račić' za 1995. i Nagrade grada Zagreba 1998. Primio je odlikovanje Reda Danice Hrvatske. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, The Museum of Modern Art/New York, Stedelijk Museum/Amsterdam, ZKM/Karlsruhe, New York Public Library, Kontakt/Erste Bank, Beč i dr.

Comments

Tags: dalibor martinis, fotoklub, split,