Kategorija: Kultura, Muzeji

Svi 7

Iz riznice katedrale sv. Dujma

Povodom proslave blagdana grada Splita, koji se slavi 7. svibnja, u Staroj gradskoj vijećnici, otvorena je izložba 'Iz riznice Katedrale svetog Dujma"

Iz riznice katedrale sv. Dujma

U organizaciji Splitsko-makarske nadbiskupije, Konzervatorskog odjela u Splitu - Ministarstva kulture i Grada Splita. 

Na izložbi je najavljeno kako će Split dobiti Muzej sakralne umjetnosti. Dio fundusa riznice splitske katedrale izložen je u vijećnici među kojima slike, srebrni predmeti, obredno ruho i rukopisi koji potječu od 11. do 13. soljeća, a neki od njih su nedavno restaurirani. 

Posjetitelji izložbe u Staroj će gradskoj vijećnici moći vidjeti i kamene spomenike iz opreme srednjovjekovne katedrale. U gradu ističu kako su na izložbi posebno izložene i kopije restauriranih reljefa iz 13. stoljeća koji su ugrađeni u podanak zvonika prvostolnice, te skulpture iz velovaroških i marjanskih crkava. 

Riznica splitske katedrale jedna je od najvrednijih u Hrvatskoj, a u njoj se čuvaju predmeti nastali od 8. do 20. stoljeća te vrlo vrijedno crkveno ruho i posuđe, knjige, mnogi relikvijari svetaca i mučenika. Među predmetima od srebra je i poznata Bogorodica s Djetetom i 11 apostola. Osobito su vrijedni gotički kaleži, od kojih su neki ukrašeni emajlom, a na nekima su grbovi splitskih plemićkih obitelji. Od slika u riznici ističu se tri slike "Bogorodice s Djetetom", te dvije Madone iz splitskih crkava Gospe od Zvonika i Sustipana iz 13. st. 

Izložba je otvorena do 30. rujna.

Comments

Tags: iz riznice katedrale svetog dujma, izložba, split, stara gradska vijećnica,