Kategorija: Kultura, Glazba

Srp 17

Gunsi u Spaladiumu

U okviru Spaladium Rock projekta u Splitu nastupaju Guns N' Roses. Večeras, utorak 17. srpnja, Spaladium arena u 20 sati.

Gunsi u Spaladiumu

U okviru Spaladium Rock projekta u Split dolaze Guns N' Roses. Udruga Proglas i Spaladium Arena ponosno vam predstavljaju 'Spaladium Rock projekt', projekt promicanja glazbene suradnje. 

Rock 'odmetnici' iz sunčane Kalifornije Guns N' Roses po drugi nam puta dolaze u Hrvatsku! Nakon što su u rujnu 2010. pred prepunom Arenom Zagreb bacili u trans sve obožavatelje, koji su ih nestrpljivo godinama čekali, ovoga puta dolaze u vrući Split s materijalom za novi album, pa će tako posjetitelji koncerta imati ekskluzivnu priliku čuti neke od najnovijih budućih hitova. Appetite For Destruction, album prvijenac iz 1987 godine ekspresno ih je izbacio u rock orbitu, a sve do posljednjeg albuma Chinese Democracy, iz 2008. godine, koji je proglašen najisčekivanijim albumom desetljeća, 

Gunsi su bili sinonim rock buntovništva i neukrotivosti. Utimativna rock ikona, karizmatični pjevač Axl Rose istrčat će ovog ljeta pred fanove u Splitu i skupa s bendom otprašiti neke od legendarnih pjesama, koje su danas nezaobilazne himne svjetske glazbene baštine. Welcome to The Jungle, Sweet Child o' Mine, Rocket Queen, Dont'Cry, Paradise City, Patience, You Coluld be Mine, legendarna Dylanova obrada Knockin' On Heaven's Door i kultna epska balada November Rain u Spaladium Areni biti će nezaboravno iskustvo. 

Fanovi se upozoravaju da će samo za ovaj koncert po prvi put od otvaranja arene 'layout' biti podešen tako da će se maknuti gotovo sve tribine i da će parter biti glavno mjesto okupljanja, kako i priliči jednom divljem i žestokom rock koncertu. Zbog najavljene specijalne postave dvorane kapacitet za gledatelje biti će strogo ograničen na 10 000 posjetitelja.

Spaladium Arena je već odavno poznata kao arena u Hrvatskoj s najboljom akustikom i spektakl garantirano može započeti! 

Gunsima neće biti teško zamijeniti losanđeleski Sunset Strip za užareni Split i čuvenu Splitsku rivu na koju dolaze ravno nakon Exit festivala. Štoviše, možda će ih upravo ponajviše Split podsjetiti na njihov rodni dom, a čuvene splitske djevojke potaknut će ih da razmisle da usprkos statusu najvećih zavodnika na svijetu, ovakve djevojke još nisu imali. Podsjetimo da su Maideni neplanirano odstali dan dulje u Splitu i bez obzira na zvjezdani status popili kavu na rivi, pa se takav scenarij može očekivati i sa Gunsima. 

Svjetsku slavu Guns N’ Roses su stekli već prvim albumom krajem osamdesetih, a početkom devedesetih godina već su bili rock besmrtnici. Svojom glazbom koja je mješavina hard rocka, blues rocka, heavy i glam metala podigli su nove rock generacije, a spektakularnim koncertima, no jednako tako skandalima i tučama punili su retke brojnih tabloida i glazbenih magazina. Iako su tijekom karijere imali na stotine stadionskih spektakala, možda najzapamćeniji njihov nastup ostao na onaj na na čuvenoj Wembley Areni, kada su pred stotinjak tisuća ljudi i pred milijunskim televizijskim auditorijem nastupali na koncertu u čast Freddy Mercury-a. 

U travnju 2012. Guns N’ Roses bit će napokon primljeni u Rock’n’roll hall of fame, što je zaslužena nagrada za sve ono čime su zadužili svjetsku rock baštiinu. Šuška se sve javnije da će se za tu prigodu pripremiti poseban nastup u specijalnoj prigodnoj postavi! 

Guns N' Roses su početkom devedesetih bili jedan od rijetkih bendova koji su na najvišoj razini držali i dalje duh starog rock and rolla i uspjeli održati zanimanje za njega među širokim masama, nakon kratkog preuzimanja prevlasti sa strane electro, dance glazbe. 
Osuvremenili su i na još luđi način donjeli ekscesnost, a ujedno i superiornost grupa poput The Who, Led Zepelin, Rolling Stones, Queen... i rocku u devedesetima skupa s Nirvanom i Metallicom dali novo, osuvremenjeno ruho. 
Zanimanje za njih nikada nije opadalo, pa čak i nakon desetljeća izbivanja sa scene, a pokazao je to posljednji album, koji je na dan izlaska potukao mnoge rekorde prodaje i nadmašio sva isčekivanja. Svi albumi Gunsa prodavani su u milijunskim primjercima, ostvarivali su višestruke platinaste tiraže, no oni su usprkos ogromnom uspjehu ostali izvorno buntovni, ekscensni i nestabilni.

Comments

Tags: guns n roses, split, spaladium arena, koncert, rock,