Kategorija: Kultura, Kazališta

Tra 5

Grk Zorba u HNK-u

Nakon uspješne premijere na ovogodišnjem Splitskom ljetu, balet 'Grk Zorba' bit će izveden i na pozornici splitskog HNK. U petak, 5.ožujka s početkom u 20.00h.

Grk Zorba u HNK-u

Balet HNK Split će na poznatu glazbu Mikisa Theodorakisa, a u koreografiji mađarskog koreografa Istvána Herczoga, oživjeti jednog od velikih junaka književnosti 20. stoljeća, Zorbu grčkog pisca Nikosa Kazantzakisa. 


'Grk Zorba' priča je o mediteranskom homo ludensu koji svojom briljantnom životnom filozofijom i ritmom plesa sirtaki pokušava stvarnost malenoga grčkog sela učiniti boljom: radost umnažati, a tugu podijeliti. Nastao kao roman (1946.) Nikosa Kazantzakisa, pravu popularnost stekao je kao film (1964.) s Anthonyjem Quinnom i Irenom Papas te s očaravajućom glazbom Mikisa Theodorakisa. 

Alexis Zorba veliki je lik svjetske književnosti. Po izlasku romana, jedan od kritičara napisao je kako je riječ o junaku koji 'poput Odiseja ili Don Quijotea baca na svijet veću sjenu od one koju svijet baca na njega'. Živjeti kao da ćeš umrijeti slijedeće minute, nepokolebljivim optimizmom svladati i najteže osobne tragedije, životne su lekcije koje Zorba daje svom mladom prijatelju, piscu Johnu. 
Sve to sjajno je sublimirano u završnom plesu sirtaki, simbolu konačne pobjede života nad smrću, pa je bilo za očekivati da nakon uspjeha romana i filma, priča o Zorbi bude pretočena i u medij baleta. 

Kada se Theodorakis konačno odlučio napisati i glazbu za balet, nastalo još jedno iznimno djelo. Premijerno izvedeno 1988. u veronskoj Areni u Italiji doživjelo je od tada brojne i živopisne koreografije koje se uspješno nadahnjuju plamtećom Theodorakisovom glazbom. Jednu od takvih, impresivnih glazbeno-scenskih kreacija imala je priliku pod otvorenim nebom na Prokurativama vidjeti i publika 57. splitskog ljeta u izvedbi baletnog i opernog ansambla HNK Split, a pod vodstvom mađarskog koreografa Istvána Herczoga i splitskog dirigenta Harija Zlodre. 

Ovaj put splitski će Balet plesati bez žive orkestralne pratnje. U naslovnoj ulozi izmjenjivat će se gosti. Na premijernoj izvedbi 18. listopada ulogu Zorbe tako će tumačiti Azamat Nabiullin, prvak Baleta zagrebačkog HNK, a 19. listopada nizozemski plesač Sytze Jan Luske, solist Baleta Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. 

U ulozi pisca Johna pojavit će se Artjom Žusov i Alan Alberto, a udovicu Marinu tumačit će Irina Čaban i Elena Nikolajeva. Ulogu Madame Hortense utjelovit će Albina Rahmatullina, a ostale solističke uloge tumačit će Igor Gluškov, Remus Dimache, Dmitrij Rodikov te, Monica Dinoni, Korana Bilan, Jeva Karpilovska, Simona Caputo i Vladimir Šuvalov.

Comments

Tags: Grk Zorba, HNK Split, Alexis Zorba, balet,