Kategorija: Doživljaj, Povijest

SFRJ

Nakon Drugog svjetskog rata, Split je postao dio Socijalističke Republike Hrvatska, konstitutivne suverene republike u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji

SFRJ

U tom razdoblju grad doživljava svoj najveći gospodarski i demografski procvat. Osnovano je na desetke novih tvornica i poduzeća s gradskim stanovništvom koje se trostruko povecava tijekom ovog razdoblja.
Grad je postao gospodarsko središte područja koje prelazi granice Hrvatske i bio je preplavljen valovima ruralnog migranata iz nerazvijenih zaleđa koji su se zaposlili u novoosnovanim industrijama, koje su dio velike industrijalizacije i ulaganja vlade savezne Jugoslavije .
Brodogradnja je bila osobito uspješna i Jugoslavija, sa svojim hrvatskim brodogradilištima, postaje jedna od najboljih svjetskih nacija na tom polju.
Splitsko brodogradilište bilo je u tim vremenima jedno od najvećih u Jugoslaviji.
Mnogi sportski objekti su izgrađeni, a najvažniji za razvoj grada su objekti za Mediteranske igre 1979, kao što je stadion Poljud.
Grad je također postao najveća putnička i vojna luka u Jugoslaviji,
U razdoblju između 1945 i 1990, grad je promijenjen i proširen, zauzevši veliki dio Splitskog poluotoka. U istom razdoblju postignut je visoki BDP i razina zaposlenosti.

Comments