Kategorija: Kultura, Događanja

Ožu 11

Dani kršćanske kulture

Deveti dani kršćanske kulture održat će se od 16. do 26. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, a obuhvatit će 70 različitih programskih sadržaja.

Dani kršćanske kulture

Deveti dani kršćanske kulture održat će se od 16. do 26. ožujka u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, a obuhvatit će 70 različitih programskih sadržaja - koncerata, izložaba, tribina, projekcija filmova, predstava te predstavljanja knjiga i nosača zvuka, najavio je Tiskovni ured Dana kršćanske kulture. 


Deveti dani kršćanske kulture svečano će biti otvoreni 16. ožujka u Splitu u crkvi sv. Frane na obali, gdje će biti predstavljena monografija Križnog puta akademskog slikara Vasilija Jordana, autora Križnog puta postavljenog u crkvi sv. Frane 2005. godine. Time će se osobito proslaviti i 50. obljetnica njegova umjetničkog rada, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Dana kršćanske kulture. 
Istog dana, te će dane u Dubrovniku otvoriti dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, nakon čega će biti otvorena i izložba "Od Jeruzalema k svim narodima" u povodu 1700 godina Milanskog edikta, koja upućuje na bogatstvo arheoloških nalaza koji govore o povijesno-kulturnim okolnostima u kojima su živjeli prvi kršćani i širenju kršćanstva, stoji u priopćenju. 

U nedjelju, 17. ožujka, počet će i šibenski program Dana kršćanske kulture korizmenim koncertom klape "Žrnovnica" pod nazivom "Ja sam uskrsnuće i život" u katedrali sv. Jakova, navodi se u priopćenju. 

U sklopu Dana kršćanske kulture bit će dodijeljena i tradicionalna nagrada "Andrija Buvina" za doprinos kršćanskoj kulturi. Ovogodišnja je dobitnica, kako se navodi u pripoćenju, povjesničarka i književnica Nevenka Nekić, koja je uvelike obilježila kulturu uopće u proteklih pola stoljeća umjetničkog rada. 

Ovogodišnje Dane kršćanske kulture, kako se navodi, organizira nakladnička kuća "Verbum". Suorganizatori programa su Dubrovačka i Šibenska biskupija, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, Splitsko-makarska nadbiskupija te županije i gradovi u kojima se održavaju Dani kršćanske kulture. (Hina)

Comments