Kategorija: Kultura, Glazba

Stu 2

4. Dani Nove Glazbe Split

Od 3. do 5. studenog 2012. održat će se četvrto izdanje festivala suvremene glazbe Dani Nove Glazbe Split.

4. Dani Nove Glazbe Split

U subotu, 3. studenog, u splitskom Gradskom kazalištu lutaka, festival će ugostiti umjetnički dvojac Lightune.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović) koji se bavi istraživanjem fotonaponskog efekta i njegove primjene u stvaranju zvuka. Svoj luminoakustični projekt 'Lighterature Reading' Lightune.G su prvi put predstavili na TouchMe Festivalu u Zagrebu 2011. godine, u veljači ove godine za njega su osvojili treću nagradu za inovaciju na području istraživanja suvremenog glazbenog izričaja na međunorodnom Guthmann New Musical Instrument Competition u Atlanti (USA) u konkurenciji od sedamdeset i pet prijavljenih projekata. 


U programu Dana Nove Glazbe Split, Lightune.G će predstaviti 'Lighterature Reading, Chapter VI', daljnju razradu originalnog koncepta korištenja svjetla u stvaranju zvuka. 
U sklopu festivala održat će se i intenzivna radionica Soundpaintinga, univerzalnog jezika znakova za live kompoziciju namijenjenog glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima kojeg je 1974. u radu s jazz orkestrom koncipirao i od tada razvija newyorški skladatelj Walter Thompson. Soundpainting jezik trenutno obuhvaća više od 1200 znakova koje koristeći geste rukom i tijelom daje 'real-time skladatelj', odnosno Soundpainter, indicirajući tako vrstu specifičnog i/ili aleatoričkog materijala koji se očekuje od izvođača. Rezultat su dinamični dijalozi između skladatelja i članova ansambla, odnosno spontane, live skladbe.

Gostujući Soundpainter, mađarski skladatelj i bas gitarist Samu Gryllus učio je Soundpainting sa Walterom Thompsonom i Francoisom Jeanneauom u New Yorku i Parizu. U Splitu će dva dana raditi sa splitskim glazbenicima te uz njihovu pomoć u nedjelju, 4. studenog, u Muzeju grada Splita splitsku publiku uvesti u uzbudljivi svijet 'real-time' kompozicije. 

Treće večeri festivala, u ponedjeljak, 5. studenog, u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu uigrani splitski duo Gordan Tudor i Ivan Batoš predstavit će svoj recentni program djela 20. i 21.stoljeća za saksofon i klavir. Na programu su Cage, Kranebitter, Kiš, Bergamo, Ivičević, Takemitsu, Tudor i Detoni. 

Program prve večeri, u subotu, 3. studenog, počinje u 21 sat; programi druge i treće večeri, u nedjelju, 4. studenog, te u ponedjeljak, 5. studenog, počinju u 19,30 sati.

Comments

Tags: dani nove glazbe,