Kategorija: Kultura, Glazba

Stu 29

16. Dani duhovne glazbe

U Splitu će se od 29. studenog do 2. prosinca održati već tradicionalni 16. Dani duhovne glazbe "Cro patria 2012." u organizaciji Glazbene mladeži Split.

16. Dani duhovne glazbe

Cro patria je u svjetskim razmjerima jedinstven projekt koji promovira zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo, a u njemu će se ove godine po prvi put natjecati u tri kategorije, obavezne, slobodno odabrane i nove zborske skladbe, u kojoj će se praizvest njih 8. 

Riječ je o međunarodnom projektu na kojem sudjeluju zborovi, dirigenti, skladatelji, tekstopisci i članovi žirija iz Australije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Latvije, Norveške, Republike Filipini, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Hrvatske te brojni domaći suradnici i mladi volonteri u organizacijskom dijelu projekta. Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, a podupiru je Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo kulture te Grad Trogir. Pomoć u realizaciji pružaju i Hrvatsko narodno kazalište, Glazbena škola Josip Hatze i Umjetnička akademija u Splitu. Domaćin projekta je hotel Atrium. 

Program ovogodišnje Cro patrie 2012. započinje 29. studenog koncertom norveškog sveučilišnog zbora Mimas pod ravnanjem norveškog profesora i dirigenta Ragnara Rasmussena u trogirskoj katedrali sv. Lovre s početkom u 19.00 sati. 

Dan kasnije, 30. Studenog, održat će se prvi natjecateljski dan u kategoriji obaveznih skladbi, te koncertom Sveučilišnog zbora iz Mostara u katedrali sv. Duje. Natjecanje je previđeno u 19.00 sati, dok je koncert zakazan za 19.30 sati. U natjecateljskom dijelu izvest će se skladbe s prethodnih izdanja Festivala. 

U subotu će se održati natjecanje u kategorijama slobodno odobranog programa, te nove zborske skladbe s počecima u 15.00 i 19.00 sati u dvorani Umjetničke akademije u Splitu na Tvrđavi Gripe. 

Završna, svečana večer, predviđena je u nedjelju, 2. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Na koncertu će nastupiti nagrađeni zborovi iz pojedinih kategorija te gosti večeri, vokalne skupine Akvarel i Octachord iz Hrvatske. U a cappella izvedbama poznatih svjetskih hitova te božičnih pjesama zasigurno će pridonjeti pravom adventskom ozračju. 
Ulaznice za završnu večer mogu se nabaviti na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta po cijeni od 30,00 kn dok je ulaz za sva ostala događanja slobodan.

Comments

Tags: dani duhovne glazbe, cro patria, glazbena mladež split,