Kategorija: Kultura, Događanja

Ožu 29

Dalmacijavino (30. - 31. 3.)

Pozivamo vas na izložbu i tribine koje će se održati od 30.3.-7.4. u prostoru okupirane tvornice DALMACIJAVINO u trajektnoj luci.

Dalmacijavino (30. - 31. 3.)

Program: 30. ožujka 

17:00h Javna tribina o radničkom samoupravljanju 
18:30h Otvaranje izložbe 
19.00 h Koncert za Dalmacijavino 
Mladi splitski bendovi će ovom svirkom ispred tvornice pružiti podršku radnicima Dalmacijavina, a nastupit će Iskopine (rock), Cha Jah Ton (rap), D.O.P. (crossover punk), M.O.R.T. (psychodelic punk/rock blues) i Wizards of Stone Mountain (stoner/doom rock). 

31. ožujka 
12:00h Skup radnika (Dalmacijavino, Jadrankamen, Adriachem, Uzor, Brodosplit,..) 

Izložba će biti otvorena do 07. 04.! 

Ideja manifestacije je da se kroz izložbu suvremene umjetnost iznesu na svjetlost sve "vrline" kapitalizma te da se na licu mjesta kroz javne tribine ispitaju mogućnosti obrane preostalih javnih dobara i radnih mjesta.

Izložba će se otvoriti 30. ožujka 2012. (petak) nakon održavanja javne tribine o radničkom samoupravljanju koja će biti u prostoru tvornice Dalmacijavino u trajektnoj luci u 17h, dok će se 31. ožujka održati tribina pod nazivom "Mreža solidarnosti" na kojoj će se okupiti veći broj predstavnika i radnika dalmatinskih (splitskih) poduzeća pod stačajem, likvidacijom, neizvjesnom privatizacijom ili u kojima radnici ne primaju plaću, te će se raspravljati o mogućnosti pružanja ozbiljnijeg otpora daljnjem uništavanju tih poduzeća i otpuštanju radnika. 

Institucije u Hrvatskoj trenutno rade u skladu s interesima krupnog kapitala tj. nastavljaju privatizacijsku pljačku, izravno prebacuju teret financijske krize na najsiromašnije, provode brutalne politike rezanja javne potrošnje, plaća, radnih mjesta, fleksibiliziraju radni odnos radi lakšeg otpuštanja i težeg sindikalnog organiziranja itd. itd... Smatramo da smo sami mi jedini koji možemo zaustaviti daljnje osiromašenje i obraniti svoje tvornice, radna mjesta i prirodne resurse. Ali da bismo pružili imalo značajniji otpor moramo se međusobno povezati na principima solidarnosti i uzajamne pomoći. Želimo potaknuti komunikaciju, na licu mjesta pokušati raspraviti o mogućnostima otpora. 

Izložba i tribine bit će održani u prostoru tvornice Dalmacijavina u trajektnoj luci u Splitu pa će već i samo mjesto održavanja u većini osoba moći potaknuti brojne asocijacije na društvo u kojem trenutno živimo. Naime, unutrašnjost tvornice trenutno je razrušena, devastiranih prostorija ogoljenih zidova, raspadajućih stropova, pretrpana ostacima nekad impresivnog pogona.

Comments

Tags: dalmacijavino, izložba, tribina,