Kategorija: Kultura, Događanja

Tra 11

Bookvica Plus

U četvrtak, 11. travnja 2013. u 20.30h u klubu Quasimodo održat će se Bookvica Plus, zanimljiva kombinacija kazališne predstave / koncertnog čitanja i popratnog razgovora.

Bookvica Plus

Gošća Bookvice Plus je cijenjena hrvatska dramatičarka, prozaistica i esejistica IVANA SAJKO, koja će izvesti nagrađivanu predstavu „PRIZORI S JABUKOM“ uz glazbenu pratnju Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza. 

„Prizori s jabukom“ inspirirani su biblijskim motivom izgona iz raja, pričom koja u suvremenoj perspektivi otvara pitanje je li moguće konstruirati teritorij rajskog vrta u društvu katastrofe i je li ga humano uopće i željeti, to jest, ne bi li takva jedna želja u sebi sadržavala najdublju socijalnu ignoranciju, ne bi li ljudi koji nastanjuju vrt bili povlaštena elita te naposljetku, ne bi li živjeli u stanju neprekidne paranoje pred činjenicom da se vrata raja jednom mogu urušiti te da će ostati suočeni sa svijetom koji su propustili spasiti. Drama Ivane Sajko povijest je jednog takvog raspadanja. 
Drama je praizvedena u Stadttheater Bern 2009. godine u režiji Dore Schneider, a hrvatska je premijera održana na Dubrovačkim ljetnim igrama 2011. godine. U kolovozu prošle godine dobila je specijalnu nagradu za umjetničko dostignuće na sedmom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije u Tivtu. Dramaturgiju potpisuje Sandro Šiljan. 

Nakon predstave kratko ćemo prozboriti s autoricom o njezinom angažmanu u zemlji i inozemstvu, o njezinim hvaljenim romanima, o neposluhu i drugim temama koje je nadahnjuju, o isprepletanju dramskog i proznog teksta te drame i glazbe, o njezinim iskustvima vezanim uz položaj autora u današnjem društvu. Najsretniji posjetitelj dobit će jednu autoričinu knjigu na dar. Ulaznica za predstavu: 30 kn. 

Ivana Sajko – kratak životopis: 
Rođena u Zagrebu 1975. godine, diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je uredništva časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija i književnog časopisa Tema. Bila je urednica i voditeljica tv-emisije o suvremenom kazalištu V-efekt te višegodišnja predavačica na odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je kazališne skupine BAD co. gdje je do 2005. djelovala kao dramaturginja i redateljica, a poslije je nastavila režirati i izvoditi vlastite drame u hibridnim izvedbenim formama eksperimentirajući s problemima odnosa dramskoga teksta i scenske izvedbe. 

Dobitnica je više nagrada za dramsku književnost, a drame su joj prevedene na svjetske jezike te postavljene u kazalištu i na radiju diljem svijeta. Dosad je objavila zbirku drama "Smaknuta lica" (Meandar, 2001.), dramsku trilogiju "Žena – bomba" (Meandar, 2004.), roman "Rio bar" (Meandar, 2006.) nagrađen priznanjem Ivan Goran Kovačić za najbolje prozno djelo, teorijsku knjigu "Prema ludilu (i revoluciji): čitanje" (Disput, 2006.), roman „Povijest moje obitelji od 1941. do 1991, i nakon“ (Meandar, 2009.), dramsku trilogiju „Trilogija o neposluhu“ (Meandar, 2011.). U suradnji s kompozitorom Davidom Simonsom izdala je glazbeni CD "Mass for election day silence" (Zvuk močvare 2004).

Comments

Tags: ivana sajko, bookvica,