Kategorija: Kultura, Kazališta

Velj 7

Balet u HNK-u

Na pozornici HNK-a u četvrtak 07. veljače u 19.30h, splitski će Balet izvesti dvije baletne jednočinke Neostvareni susreti i Čudesni mandarin.

Balet u HNK-u

Ova dva baletna naslova splitski je Balet premijerno postavio na ovogodišnjem splitskom ljetu, na otvorenoj pozornici na Sustipanu, a početkom sezone predstava je doživila i svoju premijeru u kazališnoj zgradi. 


Neostvarene susrete je, koristeći glazbeni kolaž iz djela Petra Iljiča Čajkovskog, koreografirala Ljiljana Gvozdenović. Njena neoklasična baletna fantazija inspirirana je obimnom korespondecijom između skladatelja Čajkovskog i njegove bogate poštovateljice i pokroviteljice Nadežde von Meck, čiji je tajnoviti odnos trajao četrnaest godina, a da se nikad nisu susreli. Upravo ta "udaljena bliskost“ omogućila im je da jedno drugome povjeravaju najintimnija duševna stanja, ali i vlastite poglede na ljude, događaje, glazbu, umjetnost i život. 
Glavne će uloge u Neostvarenim susretima tumačiti solisti splitskog Baleta Ieva Karpilovska i Artjom Žusov. 
Neostvarene susrete Bele Bartoka na scenu je postavio doajen naše plesne scene i koreografske scene Milko Šparemblek. 

Sadržaj "Čudesnog mandarina“ svojevrsna je obrada istočnjačke priče o čovjekovu odnosu prema dobru i zlu. Simbol postojanosti i pravde, željan dobra a otporan i neosjetljiv na sva zla ljudske prirode, glavni junak paradoksalno propada tek u trenutku kad ostvari svoju ljubav. Milko Šparemblek ovom se ekspresionističkom djelu vraćao mnogo puta u karijeri, otkrivajući, kako je naglasio, stalno nove interpretativcne mogućnosti. 
"Ovo je kontroverzno djelo žudnje, čežnje i želje. Žudjeti za nečim i biti spreman umrijeti za to, o tome se radi u "Čudesnom mandarinu“. 
Ulogu Djevojke plesat će solisti Baleta HNK Split Irina Čaban, a naslovnu ulogu Mandarina Shunsuke Amma.

Comments

Tags: čudesni mandarin, neostvareni susreti, balet, hnk split,