Kategorija: Kultura, Događanja

Ožu 27

60. godina Kino kluba

Na današnji dan, 27.3.1952. održana je prva svečana skupština povodom službenog osnivanja Kino kluba Split.

60. godina Kino kluba

Osnivanje kluba pripremalo se nekoliko godina, a kako je zapravo bilo, moći ćete pročitati u monografiji na kojoj trenutno aktivno sudjeluje nekoliko suradnika (Branka Benčić, Dijana Nenadić, Adriana Perojević, Sunčica Fradelić, stari i novi članovi Kino kluba Split). 

Službena proslava rođendana planira se za studeni 2012 na kojoj će se prikazati izbor digitaliziranih kopija filmova iz perioda 60-ih, 70-ih i 80-ih, od kojih su neke manje poznate ili nepoznate javnosti, te se planira i promocija spomenute monografije. 

Djelovanje Kino kluba Split prepoznato je u javnosti kao jedna od izvornih odrednica u povijesti hrvatske neprofesijske, alternativne i amaterske kinematografije. Danas svjedočimo trenutku u kojem osnovna ideja Kino kluba Split ponovo definira svoj oblik i funkciju. 
Od bavljenja isključivo problemima autorskog filma postajemo multidisciplinarna udruga koja svoju djelatnost organizira kroz širi spektar aktivnosti, kako onih stvaralačkog, tako i obrazovnog karaktera. 
Organiziramo tjedne projekcije i predavanja, a klasični program filmske škole obogaćen je sadržajima iz obrade zvuka u audiovizualnim medijima, novih medija, autorskog i amaterskog filma i računalne animacije. Mjesečno se održavaju radionice i u suradnji sa članovima pokušava homogenizirati stečeno znanje kroz paktični rad, druženje i diskusije. 

Kino klub Split pokušava stvoriti ozračje pogodno za kreativan rast, slobodu mišljenja i izraza te osigurati uvjete za nesmetanu cirkulaciju razmjene ideja i iskustava.

Comments

Tags: kino klub split,